Новини


Как да изберем велосипед за хлапето
Дата: 20.8.2018г.
Източник: Цар Симеон 1898

Ако сте решили да купите на детето си велосипед, трябва да имате предвид няколко основни правила, по които да изберете возилото. Важно е колелото да бъде колкото се може по-безопасно и подходящо за вашето дете. 


Качественият велосипед е лек, здрав и лесен за управление. Когато решите да купувате колело на детето си, подходите достатъчно сериозно към задачата. Трябва предварително да сте наясно, че пазарът на детски велосипеди е пълен с невъобразими, често абсурдни продукти, и ако подходите небрежно, шансът да сбъркате е голям. Колелото трябва да е преди всичко подходящо за вашия малчуган. На първо място е правилният размер. Той трябва да е и с точните компоненти - спирачките да са съобразени със силата и размерите на детската ръка, скоростите да работят точно и прецизно. Прието е размерите на детските велосипеди да се определят от размера на техните капли. Изискайте точна информация за това за каква възраст е подходящо колелото. Тествайте на място дали детето може да потегля и да кара с лекота по равно. Проверете дали краката му не се свиват прекалено при горно положение на педалите и вижте дали спокойно стига земята. Не вярвайте на търговци, които ви казват, че „спирачките трябва само малко да се стегнат”. Не съществува такава операция стягане на спирачки и ако колелото не спира, просто не го купувайте. Ако скоростите не работят добре, не вярвайте и на тези, които ви казват, че „трябва само малко да се настроят - ей от това болтче.” Трябва да знаете, че на пазара съществува широк асортимент евтини имитации на скоростни механизми, които няма как да заработят, ако не бъде сменено всичко, включително венец и верига понякога. 


Освен точен детският велосипед трябва и да е лек. Теглото е много важна характеристика, особено за детските велосипеди. Ако трябва да избирате между екстри - амортисьори, много скорости, всякакви багажничета, кошчета или сандъчета, и ниско тегло, то категорично изберете ниското тегло. 


Твърдостта на велосипеда и компонентите му в най-голяма степен разграничава нормалния продукт от некачествения.

Ментето винаги е меко и като следствие всичките му компоненти работят лошо.