Новини


Колоездачите на "Цар Симеон 1898" тръгват с пълен състав и млад отбор за Обиколката
Дата: 1.9.2017г.
Източник: "Цар Симеон 1898"

С пълен отбор от шестима бегачи ще участва "Цар Симеон 1898" на стартиращата утре 66-а Международна колоездачна Обиколка на България, от категория 2.2.  Националните отборни шампиони на България по колоездене на писта и на шосе тръгват за родния тур с млад отбор, но с високи амбиции. Вчера стана известен окончателно съставът на "Цар Симеон 1898" за 
Пловдивският тим тръгва с шестима бегачи – капитан и лидер на отбора ще бъде опитният Пламен Димов, а в състава очаквано място намериха младежките национали Николай Генов, Адриян Беев, Иван Алберт Ажи и Станислав Киров, както и ветеранът Христо Христов.
Съставът на „царистите” за Обиколката бе определен след няколко вътрешни контролни тестове при голяма конкуренцията за място в тима.
Главният треньор на „Цар Симеон 1898” Петър Павлов е избрал точно тази шесторка бегачи защото точно тези състезатели се вписват в момента най-добре в избраната от него тактика за предстоящото състезание.
​Стартът на колоездачната обиколка на България ще бъде ​утре - 3-и септември, от 12 часа пред паметника на Незнайния воин в София​. 
Тазгодишното издание на родния тур бъде разделен​о на два етапа - северна и южна обиколка​.​
Поради проблеми с общините и наложена санкция от ЮСИ самата обиколка ще бъде проведена в рамките на една седмица.
В тура ще вземат участие пет български и 10 чужди отбора. Българските са националният отбор (за първи път), Хемус (Троян), КК Несебър, КК Цар Симеон (Пловдив) и обединен отбор на Драг и Левски. Най-добрите български колоездачи ще вземат участие в обиколката с националния отбор. Това са Николай Михайлов, Радослав Константинов и дългогодишният победител в обиколки Евгени Балев. Чуждестранните отбори са: националните отбори на Турция и Азербайджан, Партизан (Сърбия), Туснад (Румъния), Стяуа (Румъния), Минск (Беларус), Колос (Украйна), клубни отбори от Великобритания, Унгария и Република Южна Африка, последният от които е ръководен от легендата на българското колоездене Христо Зайков. 
Обиколката стартира утра с етапа от София до Троян (160.8 км). Това е един от най-тежките етапи, тъй като се изкачват три височини, а последната от тях - Беклемето, е най-коварната и с най-висока трудност от цялата обиколка. 
След това предстоят два полуетапа от Троян до Плевен (66 км) и от Плевен до Свищов (71.3 км). Третият етап, с който завършва северната обиколка, е от Свищов до Елена (111 км). На 6-и септември има почивен ден, а на 7-и стартира южната обиколка с най-дългия етап Елена - Ивайловград (235 км). Следва етап от Ивайловград до Стара Загора (147.5 км) и на 9-и обиколката приключва с етап от Стара Загора до Пловдив (98.2 км). 
"Обиколката е с категория 2.2, което е изискване на международната федерация. Подготвили сме много изненади за всички участници, които ще бъдат осъществени в почивния ден в Елена. Много ни помогнаха новите спонсори и се надяваме тази година обиколката да има ново лице, тъй като тя е емблема за България. Целият бюджет е между 140 и 150 хиляди лева. 90 хиляди от сумата са отпуснати от ММС, като министър Красен Кралев ще бъде патрон на обиколката. Той ще я открие на 3-и септември. Огромна част от сумата се наложи да платим на полицията, която ще охранява мероприятието. Тя възлиза на 97 хиляди лева, като изплатихме и стари задължения от минали години, възлизащи на 45 хиляди. Също така сме доволни, че успяхме да подпомогнем със собствени средства и всички състезания от държавния шампионат на писта и шосе. Успяваме да се справим и благодарение на спонсори", каза президентът не колоездачния съюз Евгени Димитров. 
Той добави, че на предстоящото световно първенство в Норвегия ще участва и българската надежда - пловдивчанинът Николай Генов от КК "Цар Симеон 1898", който ще стартира във възрастова група до 23 години.