Новини


Николай Генов стана колоездач №1 на "Цар Симеон 1898" за 2016-та година
Дата: 29.1.2017г.
Източник: "Цар Симеон 1898"

Николай Генов бе избран за колоездач №1 на изминалата 2016 година на пловдивския колоездачен клуб "Цар Симеон 1898", обявиха от клубното ръководство. 
19-годишният национал заслужи престижното отличие в традиционната анкета, която се провежда ежегодно, след допитване до клубното ръководство, състезатели, треньори, колоездачни деятели и спортни общественици, служители на клуба, журналисти, както и редови клубни членове. 
Класацията бе изготвена след подробен анализ на представянето на всички състезатели и отбори в клуба през изминалия спортно-състезателен сезон. 
Тя бе съобразена с  поставените от ръководството персонални оценки от изявите на всеки един от състезателите в клуба – от детско-юношеската школа до представителния мъжки отбор на "Цар Симеон 1898" през миналата година на всички по-големите състезания у нас и в чужбина от спортния календар на Българския колоездачен съюз, държавни първенства – на шосе и писта, както и в по-големите турове в чужбина.
Генов напълно заслужи приза за №1 на "Цар Симеон 1898" за изминалата година, смятат специалистите. 
Нико, който се смята за един от най-талантливите млади колоездачи у нас,  през миналата година спечели общо 5 шампионски титли на България - 3 индивидуални и 2 отборни с клуба си - "Цар Симеон 1898". Той стана убедително национален шампион за мъже на пистовия шампионат на колодрума в Пловдив . 
Генов взе златото в двете престижни дисциплини - издръжливост чрез елиминиране и 4 000 метра индивидуално преследване. Отделно отнесе и купа "Пловдив", след като убедително стана първи в дисциплината "омниум". 
На 4 000 метра индивидуално преследване и на издръжливост чрез елиминиране Николай победи световния шампион от Кейптаун - Радослав Константинов от КК "Черноморец" - Бургас, както  и другата родна звезда и победител в 57-та Обиколка на България през 2007 год. - Евгени Балев от НСА. 
На шосе  Ники също направи силен сезон. Освен отборната шампионска титла на България с "Цар Симеон 1898", той стана и вецешампион в индивидуалното бягане по часовник, както и бронзов медал в общия старт при мъжете до 23-годишна възраст . През годината Генов получи повиквателна и за мъжкия национален отбор на България за Европейското първенство на писта във Франция и за Балкадианата в Атина, както за няколко силни старта на шосе от международни турове.