Новини


Какво е колокрос?
Дата: 20.12.2017г.
Източник: "Цар Симеон 1898"

Сезонът в шосейното и планинското колоездене приключи, но хубавата новина е, че състезания на велосипеди има през цялата година.
Тепърва през зимните месеци предстоят най-интересните състезания в колоезденето на писта, но в тази статия става дума за една друга дисциплина – колокросът, който добива все по-голяма популярност и за който ще ви информираме в следващите студени месеци.

Първо, да уточним, че на английски дисциплината се казва Cyclo-cross, а у нас е известна под различни наименования – колокрос, велокрос, цикло-крос, сайкло-крос. Ние все пак ще я наричаме колокрос, защото ни се струва най-точно до оригиналното наименование.

Но какво всъщност е колокросът? Ами, това са вид колоездачни състезания, които се провеждат през есента и зимата. Официално международният календар на колокроса е между октомври и февруари, именно времето, когато няма състезания в шосейното и планинско колоездене.

Надпреварите в колокроса се състоят от обиколки на късо трасе (около 2.5-3.5 км), което включва кални пътеки, горски местности, трева, стръмни хълмове и най-различни други препятствия, които изискват от колоездачите пълна концентрация във всеки момент от състезанието. Участниците трябва да бъдат много добре физически подготвени, а и да могат да тичат бързо с велосипед в ръцете по стръмните възвишения, тъй като именно това може да им се наложи понякога.

Състезанията при мъже и жени са между 30 минути и един час като дистанцията зависи и от условията на трасето.

Колокросът има доста прилики с планинското колоездене в крос-кънтри, както и с критериум състезанията. Много от състезателите тренират и в други колоездачни дисциплини, но заради нарастващата популярност вече има и колоездачи, които се готвят единствено за колокроса.

Велосипедите за колокрос са подобни на тези за шосейно колоездене – леки, с тънки гуми и кормило с рога. Все пак има и съществени разлики като по-ниски предавки, по-здрави рамки и по-изправена позиция на езда. Велокрос велосипедите имат и някои характеристики на планинските велосипеди като гумите с големи грайфери за по-добро сцепление и все по-често, дискови спирачки.

Самите велосипеди трябва да бъдат и много леки, тъй като се налага състезателите да ги носят на рамо по стръмните склонове. Гледката на състезатели, борейки се по калния склон с велосипеди в ръка е класически образ на този спорт, въпреки че секциите, в които не се кара са много малки спрямо цялото трасе.

В сравнение с други колоездачни състезания, тактиките в колокроса са по-прости като акцентът е върху издържливостта на колоездача и умението за управление на велосипеда.

Французинът Даниел Гусо се счита за човека, организирал първите състезания по колокрос. Спортът е администриран от Международната федерация по колоездене, а първото Световно първенство се провежда в Париж през 1950 година.

Спортът се радва на най-голяма популярност в държави с традиции в шосейното колоездене като Белгия, Франция и Холандия. В България със сигурност не са много хората, които знаят за колокроса, но се надяваме постепенно те да се увеличават и да станем свидетели и на състезания в тази дисциплина и у нас.

Всеки сезон се провеждат състезания от Световната купа по колокрос като тазгодишното издание на надпреварата вече започна с първия кръг във Фалкенбург (Холандия). През предстоящия уикенд е вторият кръг в Световната купа, която ще се проведе в Табор (Чехия).

Общо ще има 7 старта в състезанието като последният е на 26 януари в Номей (Франция). Кулминацията на сезона е Световното първенство, което ще се проведе в Хогерхайде (Холандия) на 1 и 2 август.

Ние ще ви информираме за тези състезания, а ако искате да добиете още по-добра представа какво е колокросът, можете да видите пълния запис на първия кръг в Световната купа при мъжете.