Новини


Как да караме колело до работа в горещините
Дата: 30.5.2018г.
Източник: Цар Симеон 1898

Една добре известна шега у нас е, че има само два сезона – този, в който е „много студено“ и този, в който е „много топло“.

И докато много колоездачи не карат в студените месеци заради опасността от валежи (вижте някои наши съвети и по тази тема), то през лятото това, което спира много от нас е фактът, че не искат да пристигнат на крайната дестинация потни и в неподходящ вид.

Това се отнася най-вече за ходенето до работа с велосипед – нещо, което се опитваме да насърчим всички да правят. В същото време обаче ни е ясно, че не искате да се появите пред всички колеги с капки пот по лицето, потни дрехи и развалена прическа, особено дамите.

Виж още: Оправданията ти да не караш колело

Затова ще се опитаме да ви дадем някои съвети, чрез които се надяваме да насърчим поне част от вас да използват велосипеда за транспорт до работа дори в най-горещите летни дни.

Първо обаче един съвет към работодателите и към служителите

Мечтата ни е във всеки поне по-голям офис да има душове и съблекални, както е на много места в САЩ и в Западна Европа. Така ще можете спокойно да ходите на работа с дрехи за колоездене, след което паркирате велосипеда, а в сградата ви чака един приятен душ и съблекалня, където да сложите дрехи, подходящи за мястото, където работите. Ех, колко добре звучи…
Мисля си, че и в България има големи български или чуждестранни компании с много служители и големи офиси, където може да се помисли за подобно нещо. За целта обаче трябва и един солиден процент от служителите да ходят на работа с колело, иначе шефовете няма да се впечатлят от желанието на един-двама.

Все пак най-вероятно в повечето офиси няма да има такива благинки поне в скоро време, така че ето някои съвети, които да ви помогнат да карате колело до работа през лятото:

Обмислете внимателно маршрута си

Обмислете внимателно откъде ще минете, не винаги е нужно да изберете най-краткия маршрут. Когато това е възможно, планирайте да минете по по-спокойни и сенчести улички, както и през паркове и велоалеи. Това ще ви донесе по-чист въздух и по-малко допълнителна горещина от автомобилите.

Изберете правилните дрехи (и вземете допълнителни)

Важна част от стратегията за ходене до работа с колело е изборът на подходящи дрехи. Тествайте още вкъщи. Седнете и си представете, че сте на велосипеда. Опънете ръцете си сякаш хващате кормилото, свийте и краката сякаш въртите педалите. Така ще прецените дали дрехите ограничават движенията ви.

Помислете и за цветовете. Ако изберете блуза в светъл цвят, то тъмните петна под мишниците ще подскажат на колегите ви какво се е случило.

Все пак е добра идея да си носите и поне една допълнителна тениска, риза или блуза, която набързо да смените преди да започнете работния ден. Внимавайте и при избора на подходящи обувки (това се отнася най-вече за дамите)

Тръгвайте по-рано

Тук съветът е прост. Колкото по-рано отивате на работа, толкова по-благосклонно с вас ще бъде слънцето. Дори да започвате в 9, защо не отидете малко по-рано? Използвайте времето за едно кафе на спокойствие или пък да свършите някои лични задачи на компютъра например.

Кошче на велосипеда

Ако използвате велосипеда си само за градско каране, то най-доброто, което можете да направите е да сложите кош отпред или отзад. Така ще може да носите в него чантата си и други неща, които носите със себе си. Другият вариант включва чанта или раница, които стоят на гърба по време на карането, а резултатът е огромно потно петно след това…

Намерете място за освежаване

Предвидете си допълнителни 5-10 минути преди началото на работния ден, в които да се освежите след карането. Възможно е това да бъде в тоалетната или пък някоя друга стая в офиса. Ще имате нужда от това време, за да се приведете във вид, както се казва – малко вода за лицето, оправяне на прическата, смяна на фланелката, ако е нужно. Дамите със сигурност могат да добавят още дейности.

А защо да не съчетаете колоезденето с тренировка във фитнеса?

Доста хора използват фитнеса в близост до офиса, за да потренират допълнително преди работа, след което на спокойствие да се изкъпят и да използват съблекалнята. Помислете и върху тази идея.

Това са някои съвети от нас, но със сигурност вие сте експертите щом се отнася до вашия път до работа, дрехите, които може да ползвате и условията в самия офис.

Важното е да намалите темпото, ако усещате, че се изпотявате, да карате по сенките и да бъдете хидратирани. Насладете се на карането!

По VELOCAFE.BG