Новини


Определиха състава на "Цар Симеон 1898" за 65-та Международна колоездачна обиколка на България
Дата: 20.8.2016г.
Източник: "Цар Симеон 1898"

Вече стана извесен съставът на КК "Цар Симеон 1898" (Пд) за стартиращата в събота 65-та Международна колоездачна обиколка на България, която и тази година е от високата категория 2.2. 
Сред голямата конкуренция в пловдивския велоклуб, главният треньор на "царистите" Петър Павлов избра в отбора за родния тур да включи капитанът и лидер на тима - опитният Пламен Димов, а до него педали ще въртят младежките национали Николай Генов, Адриан Беев и Иван Алберт Ажи, както и бързопроспериращият младок Светлин Дунчев.
Според запознати Павлов е избрал точно тази петорка, след няколко вътрешни контролни тестове, както и защото точно тези състезатели се вписват в момента най-добре в избраната от него тактика за предстоящото състезание. 
Освен това, Димов, Генов, Беев и Ажи напоследък направиха няколко силни старта у нас и в чужбина, с призови класирания, и очевидно се намират в много добра спортна форма и кондиция.
Въпреки многото предложения от наши и чужди отбори за привличане на нови бегачи, Павлов реши да заложи изцяло на български състав, и то на момчета от клубната школа. Наставникът е отказал категорично да взима чужденци, въпреки няколкото оферти от Сърбия, Хорандия, Белгия и Люксембург. 
"Съставът ни вече е определен окончателно и окомплектован, това ще бъде нашият отбор за Обиколката. Избрал съм тези момчетата, които сами си заслужиха мястото в отбора. Промени не смятам да правя", отсече Петър Павлов.
Междувременно опитният Евгени Балев тези дни е приел офертата на отбора на КК "Несебър Шокблейз" и ще бяга за морския тим за Обиколката на България. 
Балев е победител в Обиколката през 2007 година и лице на кампанията "Аз карам велосипед" на холдинга "Макс Европа".
Капитан на несебърци ще бъде младият Александър Алексиев. 23-годишният талант също тази година прави силен сезон и на шосе, и в планината.Останалите в екипа на Несебър са Иван Мухтаров, Марио Сучев, Стойчо Стоев и Станислав Киров.
Третият български тим, който ще върти педали в 65-ото издание на Обиколката по традиция ще бъде „Хемус 1896” от Троян.
Пловдивският холдинг „Макс Европа”, производител на велоспедите Shockblaze, Ферини  и „Спринт”, тази година ще бъде официален спонсор на родния тур, който се слави като една от най-старите национални колоездачни обиколки не само в Европа, но и в света.  
Тазгодишната Международна колоездачна обиколка на България стартира на 27 август 2016 година в София с пролог и ще завърши на 2 септември в Троян. Маршрутът е точно 892 км, а етапите й – шест.
По предварителни данни в нашето най-авторитетно колоездачно състезание, чието началот е през далечната 1924-а година, ще участват 102 бегачи от 19 отбора. 
По предварителна програма състезанието трябва да бъде открито официално в събота - 27 август, от 19 часа, на площад „Александър Невски”, където ще бъдат представени и отборите. 
След това е предвиден кратък пролог – критериум по улиците на София - по две обиколки около храм паметника "Невски"  - за определяне на първите /символични/ носители на четирите лидерски фланелки: жълтата  - за водач в генералното класиране, зелената  - за най-активния бегач, бялата на червени точки точки -. за най-добрия катерач, както и бялата - за най-добрия млад бегач до 23-годишна възраст.
Маршрутът на Обиколката тази година:
28 август, 1-и етап: София – Елин Пелин - Пловдив, 190 км
29 август, 2-и етап: Пловдив – Асеновград – Кърджали, 98 км
30 август, 3-и етап: Кърджали - Ивайловград, 162 км
31 август, 4-и етап: Ивайловград – Нова Загора – Твърдица - Eлена, 230 км
1 септември, 5-и етап: Елена – Мъглиж, 79 км
2 септември, 6-и етап: Мъглиж – Казанлък - Троян, 132 км
Трасето е много атрактивно и трудно. Стара планина ще бъде премината цели 3 пъти – с планински премии за височини от първа категория: в 4-ия и 5-ия етап, през Твърдишкия проход, и в последния, и в 6-и етап през Троянския проход и Беклемето.
Премийните спринтове за активност пък ще бъдат 12 – по две във всеки етап, според изискванията за състезание от категория 2.2, и според правилника на Международния колоездачен съюз.