Новини


Цар Симеон с първи успех за годината, Димов печели турнир в Албания
Дата: 20.1.2009г.
Източник: ПКД Цар Симеон

Първи успех за новата 2009 година постигна отборът на Цар Симеон Рея96. Водещият колоездач на клуба Пламен Димов спечели местния зимен турнир на шосе за „Купата на Кастра Круйя” в Албания. 27-годишният пловдивчанин бе най-бърз по 106-километровото трасе по улиците и околностите на реномирания морски курорт Дурас, където пловдивският велотим е на подготовителен лагер от близо седмица.
Димов пръв пресече финалната линия в конкуренцията на голяма част от албанския национален отбор, както и на италиански, сръбски и унгарски бегачи.
Пламен дръпна сериозно още в началото - по време на критериума по улиците на Дурас. После показа висока класа, особено на атрактивно 5-километрово изкачване на височината край местността Фатух, където спечели и премия за катерачи.
След пловдивчанина втори остана албанският национал Леонар Зенели, който кара за италианския тим ИнСКА. Албанецът е добре познат за българските фенове с второто си място на Гран при състезанието за купа „Пловдив” през лятото.
Трети в подреждането е Бесмир Бануши от елитния албански тим Делма 2003, който участва през лятото и на 58-мата международна колоездачна обиколка на България.
Турнирът за „Купата на Кастра Круйя” бе включен в местната верига състезания, но не беше от календара на международния колоездачен съюз и съответно не носеше точки за европейската ранглиста при мъжете.
Велонадпреварата бе под патронажа на албанската федерация по колоездене и кмета на Дурас.
Турнирът носи името на историческата и митична крепост Круйя, която се намира на около 30 километра от Тирана. Тя е един от най-значимите паметници в Албания. До замъка има античен археологически обект (град Албанополис), а непосредствено под стените на крепостта са разположени и два национални музея.
Поради всичко това крепостта Круйя е едно от най-посещаваните съкровища в Албания.
Снимка: www.Plovdiv24.bg