Новини


"Цар Симеон" тръгва с пълен отбор за Международния колоездачен тур "Белград - Баня Лука – Класик"
Дата: 19.4.2016г.
Източник: "Цар Симеон 1898"

С пълен отбор от 8 състезатели тръгва пловдивският колоездачен клуб "Цар Симеон 1898" за участие в силния Международен тур по колоездене на шосе "Белград - Баня Лука –  Класик", от категория 1.2. Главният треньор на "царистите" Петър Павлов реши да вземе в Сърбия всички колоездачи от представителния мъжки тим, които се намират в добра спортна форма, но ще решава в последния момент кои петима бегачи ще се пуснат в престижното състезание.  
Както е известно клубното ръководство на "Цар Симеон 1898"  имаше персонална покана за този старт още преди 20 дни, но едва вчера потвърди участие в него, защото имаше вариант за друго доста по-силно международно колоездачно състезания в Белгия по същото време.
"Предпочетохме класика от Белград до Баня Лука,  първо защото е по-близо, както и заради доброто трасе, на което ще мога да направя някои тактически експерименти с момчетата. Освен това, след Сърбия имаме други важни стартове от вътрешния спортен календар на БКС“, коментира Петър Павлов.

Международният велотур на шосе "Белград - Баня Лука" –  Класик е ежегоден и тази година отново е включен в сръбската лига по колоездене на шосе. Турът стартира от сръбската столица Белград, минава през Модрич и финишира в Баня Лука.  
Надпреварата ще премине в три състезателни дни – от 22 до 24 април, като за трите състезателни дни има три отделни класирания като за отделни състезания, но резултатите само от втория и третия етап се зачитат за генералното класиране.
Вторият и третият състезателен ден са етапите с коефициент 1.2. 

Първият етап е вечерен критериум в Белград , който не е валиден за генералното класиране.  
Вторият и третият състезателен ден включват общи стартове съответно от 180 и 200 километра, като в двата етапа ще има отделни класирания като за отделни състезания. 

Колоната тръгва на 23-ти от Белград към Модрич, Краловец  и Баня Лука, като почти през целия първи състезателен ден ще върти на територията на Босна и Херцеговина. В началото на пробега има няколко тежки височинни изкачвания, едното от които е на местния исторически връх Авала. 

Вторият етап минава през граничната историческа местност  в Босна и Херцеговина, а дължината на трасето е 180 километра.  
Третият състезателен ден включва общ старт в околностите на Баня Лука. Според регламента всеки един от етапите ще е самостоятелен за себе си и ще излъчва краен победител.
Конкуренция в този старт от Сърбия до Босна и Херцегови ще бъде много голяма.
В този колоездачен тур ще се пуснат елитни колоездачи от Италия, Словения, Босна и Херцеговина, Сърбия, Македония, Албания, Белгия и Хърватска.