Новини


Викат колоездач на "Цар Симеон 1898" в мъжкия национален отбор на България за Балканиадата в Атина
Дата: 3.4.2016г.
Източник: "Цар Симеон 1898"

Младият колоездач на "Цар Симеон 1898"  Николай Генов бе повикан в предствителния мъжки национален отбор на България за предстоящото Балканско първенство на писта в Атина. 
17-годишният пловдивчанин ще защитава честта на нашата страна на Балканиадата, заедно с родната звезда и рекордьор в пистовото ни колоездене Мирослав Минчев от КК "Спринт" - Разград и пазарджиклията Станислав Киров от КК "Печенеги".
Националният селекционер Денчо Минев изпрати повиквателни на тримата, които започват специализирана подготока за важния старт в гръцкита столица. Генов, Минчев и Киров заминават в петък на 8-дневен подготителен лагер в Атина, където ще тренират на уникалната спортна база на Олимпийския колодрум там. 
Триото ще остане в гръцката столица до старта на балканския пистов шампионат. Балканиадата в Атина ще се проведе на 16 и 17 април.
Повиквателната на младежкия национал Николай Генов при мъжети не е изненада, след силните стартове на пловдивчанина в предишния спортно-състезателен сезон, смятат специалистите. 
Преди година и нещо, Нико направи фурор със силното си представяне – спечелени 5 шампионски  титли и 2 вицешампионски, на държавното лично-отборно първенство по колоездене на писта при юношите старша възраст. Тогава талантливият пловдивчанин блесна с отлична спортна форма и тактика, като на пистовия шампионат Генов обра златните медали при юношите старша възраст в традиционните индивидуални дисциплини – бързина чрез отстраняване, бързина на 1000 метра от място, 3000 метра индивидуално преследване и скрач. 
После Ники за „десерт“ спечели със съотборниците от „Цар Симеон 1898” вицешампионски титли на 4000 метра отборно преследване, както и в дисциплината италианско преследване.   
Сега Генов обаче ще дебютира за пръв път в мъжкото пистово колоездене, като вълнението, но и амбициите му са големи.  
"Не се притестнявям, че ще бъда абсолютен дебютант при мъжете. Ще се целя във възможно повече призови класирания на Балканиатата. Ще дам всичко от себе си, за да спечеля медал, имам сили за успешно представяне както на "издръжката", така и в бързината и на италианското преследване.  
Освен това, националното трико много задължава, във всеки старт ще мисля, че на гърдите си нося герба на България", коментира Николай Генов.