Новини


Канят "Цар Симеон" на Международния колоездачен тур "Белград - Баня Лука – Класик"
Дата: 29.3.2016г.
Източник: "Цар Симеон 1898"

Пловдивският колоездачен клуб "Цар Симеон 1898" бе поканен за участие в силния Международен тур по колоездене на шосе "Белград - Баня Лука –  Класик", от категория 1.2.
Клубното ръководство получи тези дни персонална покана за традиционното състезание от веригата "Делта тур", но главният треньор на "царистите" Петър Павлов  и все още не е решил дали да приеме това участие, заради натоварената програма в началото на новия спортно-състезателен сезон от вътрешния календар. Осен това, в "Цар Симеон 1898"  очакват покани за други две доста по-силни международни колоездачни състезания в чужбина по същото време.
"Дали ще изпратим представителен отбор на класика "Белград - Баня Лука"  ще решим допълнително, защото преди този старт  в Сърбия нашия клуб има две участия в състезания от вътрешния календар Българския колоездачен съюз" - първо е надпреварата за купа „Загорец”  в Нова Загора, а веднага след това - купа „Бургас“.
Но освен участие в Сърбия, имаме и други варианти за силни стартове в чужбина. Ще се съберем в средата на април с ръководството и ще вземем решение", коментира Петър Павлов.
Международният велотур на шосе "Белград - Баня Лука" –  Класик е ежегоден и тази година отново е включен в сръбската лига по колоездене на шосе. Турът тръгва от сръбската столица Белград, минава през Модрич и финишира в Баня Лука.  
Надпреварата ще премине в три състезателни дни – от 22 до 24 април, като за трите състезателни дни има три отделни класирания като за отделни състезания, но резултатите само от втория и третия етап се зачитат за генералното класиране. Вторият и третият състезателен ден са етапите с коефициент 1.2. 
Първият етап е вечерен критериум в Белград , който не е валиден за генералното класиране.  
Вторият и третият състезателен ден включват общи стартове съответно от 180 и 200 километра, като в двата етапа ще има отделни класирания като за отделни състезания.
Колоната тръгва на 23-ти от Белград към Модрич, Краловец  и Баня Лука, като почти през целия първи състезателен ден ще върти на територията на Босна и Херцеговина. В началото на пробега има няколко тежки височинни изкачвания, едното от които е на местния исторически връх Авала. 
Вторият етап минава през граничната историческа местност  в Босна и Херцеговина, а дължината на трасето е 180 километра.  Третият състезателен ден включва общ старт в околностите на Баня Лука. Според регламента всеки един от етапите ще е самостоятелен за себе си и ще излъчва краен победител. Конкуренция в този старт от Сърбия до Босна и Херцегови ще бъде много голяма. В този колоездачен тур ще се пуснат елитни колоездачи от Италия, Словения, Босна и Херцеговина, Сърбия, Македония, Албания, Белгия и Хърватска.