Новини


„Цар Симеон 1898“ си върна от Германия колоездач от клуба на звездата Олаф Лудвиг
Дата: 20.2.2016г.
Източник: „Цар Симеон 1898“

Ръководството на „Цар Симеон 1898“ си върна колоездач от клуба на световноизвестната германска звезда от близкото минало Олаф Лудвиг. Националът Нако Георгиев, който досега бе част от младежкия отбор на континенталния велотим „Щьолтин“, се прибра в Пловдив и вече тренира с "царистите". Трансферът му обратно в България бе финализиран успешно, след като шеховете на двата тима преценили, че така ще е най-добре за бъдещето развитие на 20-годишният пловдивчанин, който през новия спортно-състезателен сезон  вече ще се състезава само за представителния мъжки тим на „Цар Симеон 1898“, а не за младежите, както беше досега в германския клуб. 
Самият Лудвиг ще следи изкъсо изявите на Нако и след година може отново да си го върне в Германия.
"Радваме се, че Нако отново е част от нашия клуб. За престоя си в „Щьолтинг“ той много е израстнал в тактическо и техническо отношение, на него много ще разчитаме през новия сезон да увлече по-младите от него съотборници", коментира главният треньор на "царистите" Петър Павлов.
Нако досега караше за „Щьолтинг“ с отбори им  до 23-годишна, като негови съотборници бьха бивши световни шампиони за юноши и момчета с големи шансове за пробив в Про тур отбори. Георгиев живееше в градчето Гера, от където е самият Лудвиг. Всеки ден заедно с германския ас, българинът е пътувал до клубната база на „Щьолтинг“ за тренировки. Градчето е родно място и на олимпийската шампионка в скока на дължина от Барселона и Сидни Хайке Дрехслер. 
Георгиев призннава,  че Олаф Лудвиг му е помагал в Германия и му е направил силно впечатление като отличен специалист и човек. „Олаф много добре се отнасяше с нас, много добре се разбирахе и с момчетата от отбора  – разказва Нако Георгиев -  Само езиковата бариера малко ме затрудняваше в началота, добре че всички знаят английски език, но после и аз понаучих немския“. 
Както е известно Лудвиг е олимпийски шампион по колоездене на шосе от олимпийските игрите в Сеул през 1988 година, както и световен шампион на шосе през 1981 год. Прочутият немец е рекордьор по участия в Пробега на мира, в който е шампион през 1982 и 1986 година, като в този престижен тур той  е и рекордьор по етапни победи – 38.  Олаф е победител и в престижната Обиколка на Франция "Тур дьо Франс" през 1990, първи на пробега Amstel Gold през 1992, носител на Световната купа (шосе) на UCI през 1992, призьор от пробега Париж-Рубе. След като приключва изключителната си спортна кариерата през 1996 година, 55-годишната германска звезда в колоезденето става PR мениджър на отбора "Т-Мобайл", а по-късно и негов мениджър. Напуска този клуб през 2006 година и става главен мениджър и треньор на  „Щьолтинг“.