Новини


Велизар Фурлански избран за колоездач на годината на "Цар Симеон 1898"
Дата: 18.1.2016г.
Източник: "Цар Симеон 1898"

Велизар Фурлански бе избран за колоездач №1 на изминалата 2015 година на пловдивския колоездачен клуб "Цар Симеон 1898", обявиха от клубното ръководство. 
20-годишният национал на България изпревари балканския вицешампион за юноши старша възраст и предишен победител Николай Генов в традиционната анкета, която се провежда ежегодно, след допитване до управителния съвет на клуба, състезатели, треньори, колоездачни деятели и спортни общественици, служители на клуба, журналисти, както и редови клубни членове.
Класацията бе изготвена след подробен анализ на представянето на всички състезатели и отбори в клуба през изминалия спортно-състезателен сезон. Тя бе съобразена с дадените от ръководството персонални оценки от изявите на всеки един от състезателите в клуба – от детско-юношеската школа до представителния мъжки отбор на "Цар Симеон 1898" през миналата спортно-състезателна година на всички по-големите състезания у нас и в чужбина от спортния календар на Българския колоездачен съюз, държавни първенства – на шосе и писта, както и в по-големите турове в чужбина.
Фурлански напълно заслужи приза за №1 на "Цар Симеон 1898" за изминалата година, смятат специалистите. Велизар, който се смята за един от най-талантливите млади колоездачи на пловдивския  „Цар Симеон 1898“ спечели през 2015 година престижна шампионска и вицешампионска титли за мъже до 23-годишна възраст на държавния личен и отборен шампионат на България на шосе. 
Фурлански грабна златния медал в индивидуалното бягане по часовник при младежите и вицешампионстата титла и среброто в общия старт от 152 км в същата категория. В атрактивната надпревара на „часовника“ Фурлански бе направо неотразим. Той приложи отлична тактика на каране, движеше се с лекота и майсторство по 38-километровото трасе и изненадващо за мнозина, но напълно заслужено се оказа най-бърз от всички. Пловдивчанинът изпревари с разлика основните си конкуренти – представителите на КК „Несебър“ Момчил Робов и Марио Сучев и така закономерно грабна златния медал при мъжете до 23-годишна възраст. 
Заради силния си сезон Фурлански закономерно получи повиквателна и за мъжкия национален отбор на България.
Подгласникът на Велизар в анкетата - младежкият национал Николай Генов също направи силна година, като грабна престижна вицешампионска титла от Балканското първенство по колоездене на шосе за юноши и младежи в Турция. Сребърният медал на Нико дойде в общия старт на Бaлканиадата, с дължина на трасето от 135 километра в околностите на Одрин.
През май миналата година Генов спечели и силния Международен колоездачен тур за младежи в Слънчев бряг.