Новини


Внимание! Жена на велосипед!
Дата: 5.11.2017г.
Източник: "Цар Симеон 1898"

Те са хиляди – жените, които си мечтаят да карат колело с кошница отпред, пълна с лалета, а полата чаровно да се вее, пише edna.bg.

Ние, разбира се, също сме сред тях, но не само мечтаем, а и караме – кой до колкото може, по трудните за велосипедиране софийски улици.

За да не влошаваме имиджа на жените-велосипедисти, приемаме като лична кауза разпространяването на съвети за безопасно (и красиво!) каране на колело.

Изберете си удобно колело

Колело не се избира само на външен вид. Трябва да ви е удобно да го карате, да го бутате, да го качвате по стъпалата, да слизате от тротоара и да заобикаляте дупките.

Не се подлъгвайте, че „ще свикнете“. Велосипедът трябва да ви е удобен още в първите минути.

Естествено, след като продавачът ви е помогнал да нагласите седалката така, че като пуснете крака, пръстите ви да опират земята.

Кормилото трябва да е като продължение на ръцете, а не да го усещате прекалено широко и трудно маневрено.

Покарайте около магазина, завийте рязко, спрете, опитайте се да симулирате възможно най-много ситуации от реалния велосипеден живот. И си го изберете красиво, естествено

Смяната на скорости не е само мъжка работа

При велосипедите с външни скорости, задължително трябва да въртите педалите, докато сменяте скоростите. При тези с вътрешни скорости обаче това не е така - при по-старите модели трябва да спрете да въртите, ако искате да смените предавката.

Не се плашете да минавате от трета на пета и т. н. Изкачвайте възвишения на ниска скорост, но на равен терен вдигайте на по-горна степен, за да не въртите педали напразно като хамстерче в клетка, а да се движите по-плавно.

Красиви на колелото

Клин, потник и удобни обувки – това е най-удобната екипировка за каране на велосипед.

Ако не искате да приличате на участник в „Тур дьо Франс“ обаче, трябва да съобразите няколко неща при избора на дрехи.

 Ако карате с панталони, крачолите не трябва да са широки или трябва да са пристегнати с лента, за да не се заплитат във веригата или в друга част от колелото.

Ако карате с рокля, нека не е по-дълга от над коляното, защото отново се появява проблемът със заплитането във веригата. Като цяло не се плашете да карате в по-кокетно облекло.

Нито е страшно, нито ще се нацапате (освен ако умишлено не обършете с крака веригата), даже напротив – ще се почувствате като изскочили от романтичен филм за Париж.

Повярвайте ни, тествали сме го.

Освен за дрехите, трябва да помислите и за козметика. Да карате колело силно гримирани е повече от неуместно, но хубав хидратиращ крем и балсам за устни ще предпазят кожата от изсъхване.

Бутилката с вода е абсолютно задължителна, както и слънчевите очила.

И за край, преди да се качим всички на велосипедите и да отпътуваме към залеза, основните правила за движение по пътищата:

* Използвайте велоалеите.

 * Ако няма такива, движете се в дясната страна на уличното платно.

* Когато пресичате улица, трябва да слезете и да бутате велосипеда.

* Когато завивате, трябва да укажете посоката предварително с вдигната встрани ръка.

* Никога не слушайте музика на слушалки, докато карате. Ама никога!

* Като цяло, велосипедистите са част от уличното движение и трябва да се движат според правилника за движение на автомобилите. Да се съобразяват със светофарите и маркировката за автомобили.

* Всеки велосипед трябва да е оборудван със светлотразители на каплите и педалите (в повечето случаи са поставени фабрично), както и да имате преден фар.

* Законът забранява движението на велосипеди в пешеходни зони, така че, ако все пак ви се наложи, карайте възможно най-внимателно и не слаломирайте между хората. Сблъсъкът с велосипед не е опасен колкото с автомобил, но все пак може да причини сериозни травми.

* В идеалния случай трябва да носите и велосипедна каска, макар че знаем колко е горещо да се кара с нея.

* Ако карате с още някого, двата велосипеда трябва да се движат един зад друг, а не успоредно.

* Ако искате да изпреварите някого, направете го от ляво.

И друго важно - подсвиркването на песничката от Синьо лято само ще повиши доброто ви настроение докато карате.

Велина Томова, edna.bg

Снимки: Thinkstock, viewsofia, ifebg