Новини


Как да си караме велосипеда на сняг
Дата: 3.1.2018г.
Източник: "Цар Симеон 1898"

Всяка година снегът ни изненадва, улиците и тротоарите побеляват, а след това покафеняват; движението, дали е на две, четири или даже на шест колела, става изключително трудно. На колите обаче им е лесно – слагат зимни гуми и въпросът е решен, пише maxbike.bg

Ами колоездачите? Никак не са малко онези, които не спират да карат велосипедите си и през зимата. Именно за тях сега ще разкрием тайната на снежните байк вериги, в DIY (ду ит йорселф ) стайл.

Необходими „продукти“:

1. Доста свински опашки. Набавят се най-лесно от магазини от типа на „Практикер“, „Мосю Бриколаж“ и подобните. Цената обикновено варира между 3 и 5 лв. за 100 бройки.

2. Резци или пък най-обикновени клещи.

3. ВЕЛОСИПЕД.

4. Бира, за да бъде отпразнувано пригаждането на колелото към зимните условия.

 След като всичко е набавено, идва малко неприятната и досадна работа по захващането на свинските опашлета за гумата и каплата на колелото. Търпение и само търпение се изисква тук, скъпи Прасчо, както би казал Мечо Пух.

 Бирата помага времето да мине малко по-бързо. Не забравяйте с резците да махате ненужно дългата част на свинската опашка. И след поставяне на първите две-три опашки е добре да врътнете гумата, за да е сигурно, че се върти свободно и не опира в калник или вилка.

 За най-добри резултати по-дебелата част от пластмасовата лентичка е добре да се оставя леко встрани на гумата и да се редуват – отдясно и отляво /както е на горната снимка/ . Това улеснява правенето на завои с колелото в снега.

 В завършен вид байкът трябва да изглежда така :

 Ще се изненадате приятно колко добре работят така измайсторените вериги – колелото се кара относително нормално, ускорява върху сняг и дори върху лед; спирането също е улеснено. Паданията обаче и в този случай са гарантирани.

/Текст и снимка: no-ski-crew.org/