Новини


Колоездач на "Цар Симеон 1898" с вицешампионска титла от Балканиадата в Турция
Дата: 10.9.2015г.
Източник: \

Колоездач на пловдивския велоклуб "Цар Симеон 1898"  се завърна с престижна вицешампионска титла от Балканското първенство по колоездене на шосе за юноши и младежи в Турция.  
Успехът постигна младежкият национал Николай Генов, който спечели сребърния медал в общия старт, с дължина на трасето от 135 километра в околностите на Одрин. 
Генов отново кара много силно,би истински лидер на младите национали, а за успеха му заслуга имаше целият младежки тим на българите, които „работеха“ активно и за него. 
Титлата грабна представителят на домакините Мехмед, който финишира сам с голяма разлика пред основната група. Младият турчин кара близо 100 километра абсолютно сам, без да бъде застрашаван или атакуван от колоната, което е своеобразен прецедент в колоезденето.  
Генов също се откъсна от основната група, но на 2 километра преди финала в центъра на Одрин. Нямаше кой да спре устрема на 18-годишния пловдивчанин, който беше бурно аплодиран както от емоционални наши бивши изселници, така и от атрактивни местни жители.
„Нямаше как са атакувам турчина, никой от колоната не отговряше на моите опити да се откъснем една група, която да се опита да го стигнем. Но нищо, и така успехът е добър. Благодаря на всички момчета от нашия национален тим за активната им подкрепа“, коментира Генов.
Генов има вече спечелена балканска вицешампионска титла в индивидуалното бягане по часовник, на Балканското първенство за юноши и кадети на шосе в Румъния от миналата година. 
Сега той в Турция грабна среброто, което му убягваше -  и в другата дисциплина, което Ники изпусна заради малшанс на по-миналата балканиада. тогава в общия старт при юношите старша възраст Генов спука гума 3 километра преди финала и не успа да навакса изоставането.   
Нека припомним, че Нико и съотборникът му в "Цар Симеон 1898" Адриян Беев бяха в състава на националния ни юношески тим и за Европейско първенство по колоездене на шосе за юноши и младежи в Естония, където се представиха на много добро ниво.
Балканското първенство по колоездене на шосе за юноши и младежи в Турция премина голяма конкуренция и включваше двете традиционни дисциплини на шосе – „часовник“ на 26 км и общ старт  с дължина на трасето от 135 километра.