Новини


Пламен Димов изпуска 2 поредни премии на Обиколата на България
Дата: 3.9.2015г.
Източник: Цар Симеон 1898

Капитанът и лидер на пловдивския колоездачен клуб "Цар Симеон 1898" Пламен Димов изпусна по чудо две поредни премии, по време на 64-тата Миждународна колоездачна обиколка на България. 33-годишният пловдивчанин кара силно в 5-ия състезателен ден на родния тур от Сливен до  Велико Търново- 5-и етап, на 112 километра, но за малко не успя да грабне първите места в премиите за активност и за катерица. 
Как се развиха събитията: На 20-ия км, при силен насрeщен вятър, групата се разцепва на две, с разлика 26 секунди, като сред лидерите беше и нашият Димов.
Първата премия бе за активност - на 47 км, като веднага след Гурково се откъсха на 3:10 минути "царистът" Пламен Димов и още трима - Реда Аадел от тима на „Маракеб“, беларусинът Константин Климайко и руснакът Артьом Топчанюк от ремънския „Тушнад“.
В последните метри Аадел взе премията са сантиметър пред Климайко и Димов.

На 72-ия км, на Хаинбоаз, премията пък бе за катерачи и Пацо отново за малко я изпусна и с една гума остана втори след Реда Аадел. Трети след Димов остана Артьом Топчанюк.

Иначе Обиколката на България спечели бившата звезда на „Цар Симеон 1898“ Стефан Христов, който от години кара за турския елитен тим "Брисаспор". Българинът триумфира, след като  финишира спокойно с втората група, на 12 секунди от първите в последният етап: Сливен - Велико Търново, 112 км, в който победи сръбският национал Иван Стевич. Победителят в Обиколката - Стефан Христов, бе посрещнат на финала и от своя петгодишен син Константин.
Това е първата победа на 30-годишния бивш "царист" в Обиколката, в която е участвал десетина пъти. Втори в крайното подреждане, след Стефчо, е казахстанецът Олег Земляков /Vino 4-ever/, на 1:15 мин., който спечели приза за най-добър млад състезател до 23 години.
Трети е словакът Патрик Тибор /“Кемо Дукла Тренчин“/, на 1:30 мин, който пък получи наградата за най-активен бегач /с две етапни победи/.
В първата двайсетица на крайното класиране има още двама българи: Александър Алексиев /“Брисаспор“/ - 13-и, на 5:24, и Пламен Димов /“Цар Симеон“/ - 17-и, на 9:37.
Обиколката тази година бе много силна, премина при голям интерес и със солидно чуждестранно участие, а представянето на "Цар Симеон 1898" специалистите оценяват като успешно.