Новини


Откриха "Колодрума" пред 7000 зрители с пищна церемония, много емоции и еуфория
Дата: 30.8.2015г.
Източник: "Цар Симеон 1898"

Дългоочакваната многофункционална спортна зала на Пловдив "Колодрума" бе открита с тричасово шоу тази вечер. Лентата разрязаха кметът Иван Тотев и министърът на спорта Красен Кралев. На церемонията  присъства и Александър Гусятников, вицепрезидент на федерацията по колоездене на Русия. Тържеството премина с пищна церемония, много емоции и еуфория.
Както е известно идеята и строителството на спортното бижу на Пловдив бе започнато от ПКД "Цар Симеон 1898", а държавата и община Пловдив довършиха.
С ножица в ръка пред камерите на БНТ, които предаваха на живо, трябваше да е и премиерът Бойко Борисов. Министър-председателят обаче не дойде заради поредна авария на правителствения самолет на летище Варна. Той обеща на градоначалника по телефона, че ще види новата придобивка на Пловдив във вторник. 
На церемонията присъстваха политици и много емблематични спортисти на България Сийка Келбечева, Стоянка Груйчева, Йордан Йовчев, Николай Бухалов, Станилия Стаменова, Любо Ганев, Свилен Нейков, Константин Папазов, националният отбор по волейбол, футболни величия и още много български спортисти.
„Уважаеми дами и господа, скъпи пловдивчани, изключително се вълнувам и е чест за мен да споделя този миг с вас. Миг, който толкова дълго време чакахме, за да имаме такава прекрасна зала, да имаме покрит колодрум – най-модерният в Източна Европа, заяви министър Кралев пред препълнената зала. Много ви благодаря за това, че всички сте тук. Това ми вдъхва увереност, че нашите шампиони, нашите титли, които ще завоюваме в тази зала, ще се радват на одобрението на българската публика. Българската публика ще дава сили на нашите спортисти да побеждават, защото така се създават легендите и се създава историята на спорта, така се създава историята на залата. Искрено се надявам, че това спортно съоръжение ще даде тласък не само на българското колоездене, но и на всички 25 спорта, които могат да се практикуват тук”.
Министърт пожела на кмета Иван Тотев пълна зала и много медали за българския спорт.
„Благодаря ви, че уважихте нашите спортисти, и се надявам да преживеете заедно с тях много мигове на успехи и на слава”, допълни министър Кралев.
А залата бе открита с химна на Северна Корея. Таекуондистите от Пхенян обраха медалите и разбиха конкуренцията. Заедно с награждаването на шампионите от световното започна и програмата по откриването. Операта и ПИФ се грижеха за музикалното оформление от сцената. А на арената бяха наградени победителите от Колоездачната обиколка на България, която финишира на пистата в Колодрума. После се състоя състезание за колоездачната купа на Пловдив, пред публиката излязоха още волейболният ни национален отбор, както и големият Йордан Йовчев, който отново се хвана на халките за секунди за удоволствие на 6200 души по седалките и хилядите пред малкия екран.

"Вълнувам се, чест е за мен. Това е миг, който толкова дълго чакахме. Първият в Източна Европа! Това ни вдъхна увереност, че нашите шампиони ще побеждават. Така се създават легендите, така се ражда тази магическа история. Надявам се това спортно съоръжение да успее във всички 25 спорта, които може да приеме. Пожелавам на кмета Тотев пълна зала и много медали. Дано феновете да преживеят много големи моменти и успехи", заяви Кралев. Самият Тотев също бе повече от щастлив. "Решение за откриване на спортна зала в Пловдив Министерския съвет взема през 1975 година. Точно 39 години по-късно ние реализираме тази идея", заяви Тотев. 
"Това не е просто зала, а прекрасно съоръжение. В този вълнуващ ден изказвам благодарност към реализирането на всичко това. Много благодаря, че лично и националният отбор по волейбол, който е магнит за хората и фенове на спорта, е в града по случай откриването на залата, както и на Бойко Борисов, който през двата си мандата направи всичко възможно да има зала", допълни Тотев.
Селекционерът Пламен Константинов пък заяви, че се надява един ден и отборът му да е част от тази зала. "Поздравявам всички пловдивчани с тази придобивка. Този град е дал много шампиони на България. Това е страхотно спортно съоръжение. Дано един ден да бъдем и ние част от него. Вярвам, че пловдивската публика ще подкрепя отбора безрезервно. За нас ще бъде страхотно удоволствие", заяви Константинов.