Новини


Тотев: 49.5 милиона лева струва Колодрума
Дата: 19.8.2015г.
Източник: gustonews.bg

49.5 милиона лева струва многофункционалната спортна зала "Колодрума", нито повече, нито по-малко, обяви категорично кметът на община Пловдив Иван Тотев. 
"През годините много кметове лъжеха спортните клубове, че ще направят спортна зала като тази. Събираха ни предизборно и обещаваха. Така беше -само популизъм от тях!  Сега се радваме на това спортно бижу за Пловдив", включи се емоционално кметът на район "Тракия" Костадин Димитров, който е и вицепрезидент на Българската федерация по таекуон-до. Димитров се явява своеобразен домакин и мотор на първото спортно събитие в новата зала - 19-тото Световно първенство по таекуон-до. То ще се проведе от 27 до 30 август, а призьорите ще бъдат наградени по време на тържествената церемония по откриването на Колодрума от 18,30 часа на 30-и този месец.
По думите на градоначалника, той е наясно с всяка една вложена стотинка в обекта, защото лично е разписвал всеки документ. 49,2 милиона лева е цялата инвестиция на обекта.
От тях държавата е осигурила 42,5 милиона лева, обясни кметът Иван Тотев.
"Преди 4-5 години не можехме да си представим, че ще бъде изградено подобно съоръжение. Всички пловдивчани трябва да се гордеем. Фантастичен обект", радваше се Тотев, докато разглеждаше съоръжението.
В момента продължава обзавеждането на съблекалните. Залата разполага с 6 200 места, над 27 хил. кв. метра разгъната застроена площ и две видео стени с размери 8 на 4 метра.  
1 600 броя са телескопичните седалки, коит са монтирани около игрището и могат да се прибират, а постоянните места са 4500. Отвън се създава илюзия, че не е толкова голяма, тъй като кота нула е на 9 метра под земята. 
Многофункционалната спортна зала има уникална 250-метрова покрита колоездачна писта, изградена от сибирска листеница, която минава пред самите седалки и буквално вкарва зрителите във вело надпреварите. Веднага след въвеждане в експлоатация на залата ще кандидатстваме за лиценз пред Федерацията за покрит колодрум, а след това и за домакинство на Световното по колоездене до 23-годишна възраст през 2016-та, добави Тотев. Най-близката подобна писта е в Австрия, така нашата ще е единствената в Югоизточна Европа, уточни той.
Кметът изтъкна, че това е първата зала от такъв мащаб, която няма да ползва охлаждане на електрически ток, с което ще се спестят разходи. Чилърът ще се монтира през октомври, добави градоначлникът.
Иван Тотев изрази голяма благодарност за изключително професионалната работа на проектанта на залата - арх. Тодор Абаджиев.