Новини


Многофункционалната спортна зала "Колодрума" - единствена с писта на Балканите
Дата: 18.8.2015г.
Източник: plovdiv-online.com

Многофункционалната спортна зала на Пловдив, която ПКД "Цар Симеон 1898" започна да строи и държавата и община Пловдив довършиха,  е истинско бижу - с уникална 250-метрова колоездачна писта, изградена от сибирска леска. 
Пистата минава пред самите седалки и буквално ще вкарва зрителите в колоездачните надпревари.
Най-близката подобна писта е чак в Австрия, в Югоизточна Европа колодрум на световно ниво няма, коментира кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, който заедно с районните кметове и заместникът си Димитър Кацарски направиха последна инспекция на място преди получаването на Акт 16.

Веднага след въвеждане в експлоатация на залата ще кандидатстваме за лиценз за покрития колодрум на Пловдив и за домакинство на Световното по колоездене до 23-годишна възраст през 2016-та, добави той.

Отвън Спортната зала не изглежда толкова голяма, тъй като тя е на 9 метра под земята. Самото игрище и колодрума са на долното ниво.

Това е и първата голяма зала, която няма да ползва охлаждане на електрически ток, с което ще се спестят разходи. 
Капацитетът й е 6200 седящи места, разположени в 4 сектора. 
На два големи екрана - 8х4 метра, може да се наблюдава и картина от състезанията.
Кметът Иван Тотев изрично благодари за изключително професионалната работа на архитекта и проектант на залата - арх. Тодор Абаджиев. 
Тарифите за наемане на съоръжението или отделни по-малки помещения в Спортния комплекс, ще се гледат на сесията на 27 август.
Предложението за наемане на голямата зала за концерти тарифата да е 9000 лева, а за спортни събития - по 6000 лв. на ден.
На сесията влиза и предложение за закупуване на електрокар за 23 000 лева, с който да се обслужва техника и багаж от ниво минус едно до плюс две.
Окончателната цена на съоръжението, което стартира по време на първия мандат на кмета Иван Тотев и приключи в него, е 49, 500 млн. лева.
От тях 42, 500 млн. е държавното финансиране, отпуснато по време на първия и втория кабинет на премиера Бойко Борисов.
Многофункционалната спортна зала ще се стопанисва от ново Общинско предприятие от 13 души. Все още няма избран управител на ОП-то, каза кметът Иван Тотев.

Както е известно първото световно спортно събитие на Колодрума ще бъде 19-тото Световно първенство по таекуон-до. То ще се проведе от 27 до 30 август, а призьорите ще бъдат наградени по време на тържествената церемония по откриването на Спортната зала - от 18,30 часа на 30-ти.
От 10 часа утре пък се пускат 4500-те безплатни покани за пловдивчани за церемонията по откриването, която ще е с богата концертна и спортна програма.
Поканите могат да се вземат на две места - от билетния център пред общината, и от туристическия информационен център до Централна поща.