Новини


Поканиха „Цар Симеон" на силен международен тур в Румъния
Дата: 5.8.2015г.
Източник: „Цар Симеон 1898"

Пловдивският колоездачен клуб „Цар Симеон 1898" получи персонална покана за участие в едно от най-силните състезания в Румъния  - „Тура на Зеклерланд", с високия коефициент 2.2. Румънската велофедерация изпрати онзи ден на ръководството персонална покана за участие в този традиционно силен и престижен международен тур на шосе, който се явява и кръг от Световната купа. Надпреварата стартира утре и ще продължи до понеделник, като ще премина в 4 състезателни етапа.  
Пловдивският велоклуб ще бъде представен от 5 състезатели, като главният треньор на „Цар Симеон 1898"  Петър Павлов ще обяви имената им преди тръгване.
Състезанието се провежда в областта Зекерланд в Румъния и затова носи това име. То започва с подгряващ пролог, който освен, че ще бъде за повече за загрявка и за атракция на зрителите, също ще бъде е за генералното класиране.
Вторият състезателен етап от велонадпреварата е на 23 юли. Той започва с общ старт на 174 километра. Маршрутът е от градчето Миеркурея до Козмени, и обратно до Миеркурея, с четири планински изкачвания от категория.
Третият състезателен ден е с внушителната дължина на трасето - 194 километра. Маршрутът му минава от Миеркурея през Бучин, Прайд, Корунд, с финал в Харджитабай.
Четвъртият състезателен ден включва атрактивен критериум в Миеркурея със 11 обиколки по улиците на този румънски град, всяка от които ще бъде с дължина по 5,7 километра.
Общият награден фонд на традиционно силното международно състезание "Тура на Зеклерланд" надхвърля 7 000 евро. Победителят ще прибере в джоба си близо 2 700 евро от наградния фонд. 
Тази година това състезание отново ще бъде от висока категория, включено е във веригата „Юръп Тур“ и ще носи точки за рейкинга при мъжете в класацията на международната колоездачна централа - U.С.I. 
Надпреварата в Румъния ще се проведе за 12-и пореден път и ще събере близо 180 елитни бегачи от почти цяла Европа от 21 тима от 16 държави. В тура ще бъдат допускани за участие национални отбори, тимове от клас „Континентал”, както и клубни състави.  Според регламента отборите трябва да бъдат съставени от по 5 състезатели.
Този тур в Румъния е щастлив за „Цар Симеон 1898". Преди 5 години бившият „царист“ Борислав Иванов спечели на него шампионската титла при състезателите до 23-годишна възраст. 21-годишният тогава ас на педалите показа висока класа по близо 490-километровото трасе и победи смятания за фаворит чешки национал Ростислав Кротки от тима на Славия (Прага).
 „Голямата ни цел в това състезание е поне една етапна победа и място в челната шестица в отборното класиране”, заяви Петър Павлов.  Той окачестви състезанието в Румъния като етап от подготовката на тима за добро представяне в предстоящата Международна колоездачна обиколка на България в началото на септември.