Новини


Викат колоездач на "Цар Симеон 1898" в националния за Европейското в Швейцария, велосъюзът обаче отказва участие
Дата: 11.7.2014г.
Източник: "Цар Симеон 1898"

Младата надежда на пловдивския колоездачен клуб "Цар Симеон 1898" – Николай Генов, бе повикан в юношеския национален отбор на България и трябваше да представя нашата страна на стартиращото днес Европейско първенство по колоездене на шосе в Швейцария. Това обаче няма как да стане, защото националите изобщо не тръгнаха за шосейния еврошампионат. 
Без никакви обяснения, шефовете на Българския колоездачен съюз изненадващо отказали в последния момент участието на  България и спряли стягащата се да замине българска група. Така 16-годишният пловдивчанин вместо да стартира утре в короннтата си дисциплина индивидуалното бягане по часовник – на 26 километра, ще кара за тренировка по пътя от Пловдив до Пампорово, заедно със съотборниците си от „царския“ тим. 
„Много съм разочарован, че не заминах, защото смятам че съм много добре подготвен. Готвех се много усилено за това Европейско първенство, цялата ми предсезонна подготовка беше насочена именно за този най-важен старт, защото трябваше да представям България, а това много ме задължаваше“, коментира Генов.
Никой от Българския колоездачен съюз така и не намери за необходимо да обясни на клубовете защо спират момчетата за Европейското, след като толкова много са се готвили, коментират треньори.
Николай Генов бе повикан в държавния юношески тим на България лично от новия национален селекционер за тази възрастова група – Людмил Киров. Младият „царист“ е юношески шампион на страната на шосе в индивидуалното бягане по часовник, и с балканска вицешампионска титла в същата дисциплина, спечелена на Балканското първенство за юноши и кадети на шосе в Румъния. 
Иначе Европейското първенство на шосе в Швейцария при юношите и младежите включва двете традиционни дисциплини на шосе – „часовник“ на 26 км и общ старт  с дължина на трасето от 129 километра.
„Самото участие на Ники на европейското  първенство в Швейцария щеше да бъде личен негов успех, както и голямо признание за работата в нашия клуб спрямо подрастващите и селекцията. Не случайно сме водещ клуб в България по работата си с детско-юношеската школа“, коментира главният треньор на „Цар Симеон 1898“ Петър Павлов.