Новини


„Цар Симеон” привлича в мъжкия отбор петима юношески шампиони на България
Дата: 21.2.2014г.
Източник: ПКД „Цар Симеон 1898”

Петима юношески шампиони вече ще се състезават за мъжкия отбор на пловдивския колоездачен клуб "Цар Симеон 1898" през новия спортно-състезателен сезон, съобщиха от ръководството. В представителния тим на „царистите“ ще бъдат привлечени младите надежди от клубната школа Димчо Тафров, Селяхтин Шакир, Нако Георгиев, Александър Петков и Велизар Фурлански – все медалисти от различни юношески първенства и турове на България за миналата година.  
На тази "великолепна петорка" главният треньор на клуба Петър Павлов много ще залага занапред и ще разчита на тях в бъдеще. Очаква се в близките години Тафров, Шакир, Георгиев, Петков и Фурлански да бъдат в основата и на мъжкия отбор на "Цар Симеон 1898", като и петимата отиват в представителния тим със сериозни спортни визитки и големи надежди. 
Нако Георгиев през изминалия сезон показа голямо израстване, стана убедителен държавен шампион при младежите в шосейната дисциплина индивидуално бягане по часовник, както и на писта, и закономерно бе привлечен в националния отбор на България.  
Нако стана и подгласник на лидерът и капитан на „Цар Симеон 1898“ Пламен Димов в традиционната анкета за колоездач №1 на клуба и на Пловдив за 2013 година.  Младият ас на "царистите" показа голяма класа на републиканското и убедително измъкна златния медал на "часовника". Там  където 17-годишният пловдивчанин блесна с отлично "бягане" и тактика по 20-километровото трасе , като финишира първи, на 10 секунди пред основния си конкурент - Валентин Нешев от "Левски" и на близо минута от национала Владимир Русенов от КК "Несебър".  
После Георгиев стана шампион  и в  най-тежката и престижна дисциплина на писта – "скрач", където защити златния си медал от 2012-та година. Пловдивчанинът спечели и вицешампионска титла в друга пистова дисциплина  - "издръжливост по точки". 
Нако Георгиев представи България и на Световното първенство по колоездене на шосе в Италия. Той бе единственият наш представител при младежите на шампионата на планетата, който се проведе на територията италианската област Тоскана в края на септември. 
Нако бе повикан в националния отбор на България лично от държавния селекционер при мъжете Красимир Коев, заради отличната си и постоянна спортна форма и видим напредък като състезател. 
През миналия сезон друг юношески национал  на "Цар Симеон 1898" - Селяхтин Шакир, също блесна с отлични изяви на държавния шампионат - най-важният юношески старт от календара на Българския колоездачен съюз. В общия старт на 110 километра, Шакир по чудо изпусна индивидуалната шампионска титла, като нищожните 8 стотни от секундата не му достигнаха за златото, което стана притежание на Цветослав Конишев от "Хемус -Троян". 
Отделно Селяхтин, заедно с Нако, Димчо Тафров, Александър Петков и Велизар Фурлански донесоха на „царския” клуб през миналата година отборната шампионска титла на държавно първенство на шосе в Сливен за юноши старша възраст и младежи. Там младите „царисти“ се показаха като много сплотен и хомогенен отбор, всички негови състезатели „работеха“ активно за отборната шампионска победа и я спечелиха убедително, с разлика от повече от 2 минути пред втория в  класирането - "Хемус-Троян".  
„Момчетата са много сериозни и отговорни и време беше вече да влязат в „големите шамари“ на мъжкото колоездене. Трябва да им се даде шанс при мъжете, след толкова години при юношите и младежите. В бъдеще все повече ще разчитаме на наши, собствени кадри от школата, която постоянно „произвежда“  нови състезатели и все по-малко ще разчитаме на „наемници“, коментира главният треньор на "Цар Симеон 1898"  Петър Павлов.