Новини


Любопитно : Как Париж се качи на велосипеди
Дата: 20.11.2016г.
Източник: Рrobike

Още през 60-те години Жо Дасен пееше: “...с велосипед можеш да изпревариш колата." От тогава нещата с движението в Париж само са се усложнили. Но ето че се роди идеята на столичния кмет Бертран Деланое, наречена „Велосвобода", и парижани се запалиха по нея. Въпреки че тя имаше много критици.

Преди две години Деланое призова столичани радикално да сменят навиците си и да преминат масово от четири на две колела. Грандиозният проект включваше монтирането на 750 стоянки в града с над 10 500 общински велосипеда, произведени в Унгария. И това стана. Велосипедите са надеждни, имат три скорости и кошче за багаж отпред. Мрежата от пунктове, от които може да се вземе колелото, е опасала целия град. Те са разположени близо до гарите, музеите, станциите на метрото, големите магазини, а разстоянието между тях е 300 м.
Велосипедът може да се вземе от всеки подобен" гараж" по всяко време на денонощието и да се върне на друг, близо до мястото, към което сте се запътили. Годишният абонамент за въртенето на педалите е 29 евро, има също седмични и дневни абонаменти по 5 и 1 евро, които са особено удобни за туристите. Те осигуряват половин час безплатна аренда на ден, а допълнителните часове на ползване се заплащат допълнително.
Миналата година кметството удвои броя на стоянките и на велосипедите. Засега единственото сериозно неудобство е, че сутрин, когато всички тръгват за работа, колелата в периферията на града свършват бързо, а в центъра не остават места за паркиране и трябва да се обиколят няколко пункта. Въпреки това в края на август 2008-а бе отчетено, че 2 млн. столичани са се възползвали от новата услуга.
Да се кара колело в Париж, не е проблем
там има 370 км алеи, създадени специално за целта. На този транспорт се разчита не само за да се улесни пътното движение, но и за да се подобри столичната екология. Мнозина парижани няма защо да бъдат убеждавани, те просто са пристрастени към този начин на придвижване.
Въпреки това проблемите не са малко. Париж е прословут със своите задръствания, които местните жители наричат "тапи". Най-голямата мъка на шофьорите е да си намерят място за паркиране, за което те губят около 40% от времето си зад волана. Въпреки че в подземните гаражи има места в изобилие, столичани гледат да ги избягват, защото са доста скъпи. Така или иначе, дори и на улицата човек трябва да си плати на автомат, за да не отнесе солена глоба. В района, където живеят обаче, парижани ползват нищожна тарифа - само по 0,5 евро на ден, докато в останалите райони плащат многократно повече. Целта е да бъдат мотивирани да ползват градския транспорт.

Ние не сме срещу колите, а за умереното им използване, не престава да повтаря кметът Деланое. Въпреки съпротивата на автомобилистите той предприе и друга мярка - отдели платно, в което могат да се движат само автобуси и таксита. Вместо да увеличи задръстванията, както някои очакваха, това решение накара 18% от столичани да се откажат от колите си за ходене на работа.
Кметът предлага на избирателите си достойна алтернатива за придвижване, защото
Париж е градът с един от най-добре устроените транспорти в света
Метрото се ползва от 1,5 млрд. души годишно, а автобусите от 350 млн. В града има 16 метролинии, които се простират върху 220 км и 300 спирки. Стойността на билета, ако се купи в карнетка от 10 броя, струва 1,1 евро и важи както за метрото, така и за автобусите и градските влакове. Съществуват и различни абонаментни карти, а за ученици и студенти има много големи намаления.
Наскоро се появи още един суперпроект - околовръстна линия на метрото, която ще минава на около 2-3 км от външната граница на столицата. Спирките ще са на всеки километър и се свързват с останалите видове транспорт. Условното название на новата линия е „Метроферик", по подобие на околовръстния автомобилен път, наречен „Периферик". За строителството ще отидат между 4 и 6 млрд. евро. Разчита се при неговото създаване пътникопотокът в центъра да намалее с 20%. Наред с метрото и градските влакове, които свързват Париж с околните селища, в столицата вървят 4000 модерни автобуса, които обслужват 60 градски и 200 линии до предградията. Парижките автобуси са безупречно чисти, вървят на много | кратки промеждутъци и са точни като швейцарски часовник. Електронно табло на всяка спирка уведомява кога идва следващият. Трамваят изчезна от Париж през 30-те г. на миналия век, но поредната идея на кмета Деланое е да го възроди. Нещо повече - той е убеден, че това е превозното средство на XXI век, защото е екологично най-чисто. Новата трамвайна линия, която работи от декември миналата година, засега е дълга само 8 км, но вече я ползват около 100 000 души дневно. Сена, която тече през мегаполиса, също поема част от градското движение. Макар по нея да се движат главно туристически корабчета, вече съществуват и т.нар. автобуси кораби, които свързват 8 исторически места на града - кметството, „Нотр Дам", Айфеловата кула, Лувъра и пр. Еднодневният билет е 12 евро, но годишният абонамент е само 55 евро. Скоро първата водна линия до предградията ще свърже гара Аустерлиц с Иври и Мезон-Алфор.
Експертите се надяват, че до 2020 г. автомобилното движение ще намалее с 40%. "Париж, един от най-красивите градове в света, е създаден за хората, а не за колите", казва Деланое.
В празник велосипедистите и пешеходците са на власт
Наред с разширяването на възможностите на градския транспорт в Париж никнат и нови пешеходни зони. В неделя и в празничните дни общината затваря движението по крайбрежните речни платна. По време на акцията "Париж диша" те се превръщат в любимо място за разходка, за каране на велосипеди, ролери и скейтборд.
От средата на юли до края на август същите тези места се затварят за движение и през делничните дни и се превръщат в плаж. Покрай Сена се изсипват хиляди тонове пясък, донасят се палми в саксии, разполагат се шезлонги, чадъри, хамаци. Изграждат се спортни площадки за волейбол, бадминтон, тенис на маса. Откриват се ресторантчета и кафенета и дори библиотека, от която може да се наеме приятно четиво. Вечер свирят джаз състави и рок групи, а по мостовете над реката се танцува. Миналата година столичният "курорт" е бил посетен от около 4 млн. души. Пълноценното прекарване се затруднява само от едно - в Сена къпането е забранено.