Новини


Първа шампионска титла за България на Балканиадата на писта в Пловдив, Ники Генов - балкански шампион на скрач
Дата: 29.7.2018г.
Източник: „Цар Симеон 1898“

България спечели шампионска титла в първия ден на стартиралото на „Колодрума“ в Пловдив Балканското първенство по колоездене на писта за младежи и мъже "Елит". Извоюва я националът на „Цар Симеон 1898“ Николай Генов, който грабна златния медал при мъжете в дисциплината скрач. 
20-годишният пловдивчанин приложи отлична тактика и изкова победата със силен финален спринт, като изпревари със сантиметри силния Огюзхан Тирияки от Турция. 
Трети остана друг българин – състезаващият се във френския „Мартиг“ Радослав Константинов, който после прибави и още един бронзов медал – в дисциплината „темпови обиколки“, където първото място отново отиде при Огюзхан Тирияки.

Генов по чудо изпусна и втора шампионска титла при мъжете в една от най-атрактивните дисциплини – „издръжливост чрез елиминиране“, където стана вицешампион. 
Златото отново взе Огюзхан Тирияки, но то обаче бе белязано с малък скандал, защото преди финалния спринт турчинът навлезе в друг коридор на пистата, което е непозволено, според правилника. Въпреки това, треньорът на Генов – Петър Павлов, спази феърплея, като реши да не подава контестация до главния съдия, въпреки че имаше пълно основание да стори това. 
Трети тук остана румънецът Мариуш Петраке.
„Много съм щастлив от шампионската титла на скрач и едновременно с това малко разочарован от изпуснатия златен медал на „издръжливост чрез елиминиране“. И в двете дисциплини рискувах, като атакувах в последните метри – в първия случай запазих аванса си, но във втория не успях, въпреки че имаше нарушение на правилата. Тирияки обаче е много силен състезател“, коментира Генов.
Златен медал на 200 метра бързина изпусна и нашият спринтьор и многократен рекордьор и шампион Мирослав Минчев, който и в двата манша за малко бе изпреварен от силния румънец Норберт Саво.

Днес Балканиадата продължава, като във втория състезателен ден ще бъдат излъчени шампионите в нови 5 дисциплини, включително и традиционния „омниум“.  
В него българите Николай Генов и Радослав Константинов ще спорят за титлата с Огюзхан Тирияки.