Новини


За лоши момчета – работилница за велосипеди
Дата: 3.11.2015г.
Източник: "Цар Симеон 1898"

Намаляването на броя на трудово-възпитателните училища у нас от 30 на пет не означава, че детската престъпност е намаляла, каза по тв Bulgaria ON AIR Любен Георгиев от Сдружение Ре-Арт, съобщи сайтът Dnes.bg

По думите му това е сфера, от която държавата е абдикирала, оставена е на произвола на съдбата, а отговорността е разпределена между пет различни министерства.

Сдружението ще открие цех за производство, сглобяване и ремонт на велосипеди. В него ще работят младежи от такива интернати.

"В тях от 20 години не съществува вече трудовото обучение и ние искаме да постигнем социална интеграция за тези деца", обясни Георгиев.

"Сдружението ни работи с тези младежи от четири години и целта ни е те да получат шанс в живота. Това са хора, които идват от много неблагоприятна среда, от лоши семейства, от гета. Имаме случай момче на 17 години, което не може да чете и пише", даде пример Георгиев и разказа за едно от децата, които работят там.

"Момчето е изключително талантливо, то идва от семейството с 13 деца. Има невероятни технически умения и всичко му идва отръки. За последните две години, откакто работим с него, доста напредна в развитието си", разказа той.

В интерната има момчета, които са там заради просия, продажба на наркотици, скитничество, случаите са много и някои от тях са отчайващи, но на тях може да им се помогне, убеден е Георгиев.

Идеята на "Ре-Арт" има за цел да даде шанс за получване на професионална реализация на тези деца.

Сдружението планува на 19 декември да организира първото отворено коледно парти в дома в Ракитово, което ще бъде и ден на отворените врати.

Анисия Иванова, dnes.bg