Новини


В Германия строят стокилометрова веломагистрала
Дата: 26.11.2015г.
Източник: "Цар Симеон 1898"

В Германия е пуснат първият петкилометров участък от 100-километрова велосипедна магистрала, съобщи AFPТя трябва да свързва 10 града в западната част на Германия, включително Дуисбург, Бохум и Хам, и четири университета. Тя се прави в голямата си част върху изоставени железопътни релси в индустриалния регион на Рурската област.

Според местната агенция за развитие RVR, новият велосипеден аутобан ще осигури маршрут за пътуване до работното място на над два милиона германци, което би могло да намали броя на колите на пътя с до 50 000.

Но както всички неща, свързани с инфраструктура, финансирането е под съмнение. Цената на първоначалния петкилометров участък от веломагистралата е разделена между Европейския съюз, RVR и провинцията Северен Рейн-Вестфалия. А цената на целия проект се очаква да надхвърли 180 милиона евро.

Има и други европейски държави, които инвестират във веломагистрали: Дания (22 км между Копенхаген и Алберслънд) и Холандия (седем километра между градовете Бреда и Етън Льор). Лондон също има план да похарчи 900 милиона евро за Изток-Запад веломагистрала с дължина 30 км, която ще свързва Актън в Западен Лондон с Баркинг на изток.

Но ако и когато бъде завършена, веломагистралата в Германия със сигурност ще е най-дългата. Някои германци обаче твърдят, че веломагистралата всъщност е просто ребрандиране от правителството. "Ние имаме такива велопътища от повече от 20 години - казва Noisyfoxx, потребител на Reddit от Рурската област, - така че това не е нищо ново“, обобщава АFP