Новини


Италианците пак яхнаха велосипедите
Дата: 15.9.2018г.
Източник: „Цар Симеон 1898“

Италианците масово се отказват от колите си и яхват колелата. През тази година италианците са закупили повече велосипеди, отколкото автомобили, което се случва за пръв път от Втората световна война насам, съобщават местните медии.

Миналата година са били продадени близо 1,75 милиона велосипеда, което е с около 2000 повече от броя на регистрираните нови автомобили, съобщава вестник „Република“.

Завръщането на велосипедите най-вероятно се дължи на продължаващата икономическа криза и растящите цени на горивата. Бензинът на Ботуша надхвърли 2 евро. Продажбите на нови автомобили са паднали до нивото, на което са били през 1964 г.

Въпреки че карането на колело има силни традиции в Италия, днес центровете на големите градове са доминирани от автомобили и скутери.

Според „Република“ явно италианците са си припомнили думите на британския научнофантастичен писател Хърбърт Уелс:

„Всеки път, когато видя възрастен на велосипед, си мисля, че за човешката раса все още има надежда“.

Директорът на асоциацията „Анкма“ (Асоциация на производителите на мотоциклети и велосипеди) Пиетро Нигрели заявява, че все повече и повече хора, решават да възстановят старите си велосипеди, намерени по гаражи и мазета. Все повече стават и местата, където овехтелите колела се реновират и изглеждат „в крак“ с последните дизайнерски или технологични тенденции в този бранш.

Мнозина залагат на високотехнологични хибридни и електрически версии на класическия велосипед.

Гъвкавите производители на велосипеди са се погрижили да удовлетворят и най-претенциозните вкусове. На пазара има модели на три колела, с уникален ретро дизайн, велосипеди-амфибия, без педали или такива с позлатени рамки и с „кожен салон“ от щраусова кожа – за повече блясък.

Според Антонио дела Венеция, президент на Италианската федерация на приятелите на велосипеда, Италия никога няма да се върне до нивата на продажба на автомобили педи 2008 г., но колоезденето дава възможност за промяна в начина на живот.

По “Дартс Нюз“