Новини


Национал на „Цар Симеон 1898“ с престижно второ място на колоездачния тур „Гран При – Сливен“
Дата: 26.9.2014г.
Източник: „Цар Симеон 1898“

Юношеският национал на КК „Цар Симеон 1898“ (Пд) Николай Генов завърши на престижното второ място на дебютното издание на Международния колоездачен тур на шосе „Гран При – Сливен“. 17 - годишният пловдивчанин взе в Града на 100-те войводи вицешампионската титла в крайното генерално класиране при младежите, като отстъпи единствена на сръбския национал  Душан Райович от тима на „Металак“, но изпревари с разлика друг събрин, състезаващ се за “Сикот-Хемус“ – Душан Калаба. За успеха на Генов заслуга обаче имаше целият отбор на "царистите", който "работеше" в отличен синхрон и тактика за победата на младия им съотборник.   
Първият победител при мъжете на „Гран При – Сливен“ пък стана бившият ас на „Цар Симеон 1898“ (Пд) – националът Георги Георгиев, който от няколко години бяга за елитния турски тим „Брисаспор“. След него в крайното генерално класиране останаха гръкът Николаос Йоанидис и Станимир Чолаков, и дватама от отбора на “Сикот-Хемус“.
Младокът Велизар Фурлански се представи най-добре от „царския“ тим при мъжете, като завърши на отличното 8-мо място в крайното подреждане.
Как накратко се представи вицешампионът при младежите Николай Генов в трите етапа от силната надпревара?  
В първия състезателен ден – в пролога на 2.4 км в индивидуалното бягане по часовник, Ники стартира силно от централния площад „Хаджи Димитър“ в града и задържа темпото почти до финала на най-високото място над града - хълма „Хамам баир“. Въпреки отличното си бягане обаче пловдивчанинът отстъпи на силния Душан Райович и остана втори.  
Орисията на Генов да бъде втори в това състезание, след 16-годишния сърбин, се запази и в останалите два състезателни дни, въпреки многото опити на българина да измести си съперник от „Металак“. Малшансът упорито преследваше пловдивчанина. Във втория и третия етап  от надпреварата  –  в общите стартове на на 110 км (с изкачване на старопланинския връх Българка (1181 метра), и на 120 км (с 4 обиколки около и в Сливен), Ники на няколко пъти можеше да изпревари сърбина и беше близо до етапна победа, но тя все му се изплъзваше в последния момент. И в двата състезателни дни Генов пукаше задна гума на колелото си, а смяната й му отнемаше спечеленото време. Така той все не успяваше да измести Райович и остана втори в подреждането. 
Дефекти на велосипедите преследваха и други състезатели на "Цар Симеон 1898", които също спукаха цели 4 пъти гуми по време на състезанието. При едно от тях - във втория състезателен ден, "царистът" Светослав Недев за малко изпусна спечелването на премия за активност, обявена на входа на Мечкарево. Пловдивчанинът спука предна гума метри преди финала и така бе изпреварен от турчина Гьокхан Хаста от тима “Брисаспор“. 
Иначе дебютното издание на Международния колоездачен тур „Гран При – Сливен“ привлече интереса на над 60 бегачи от 12 отбора от 6 държави - Турция, Гърция, Македония, Сърбия, Румъния и България (представена от отборите „Цар Симеон 1898“, „Сикот-Хемус 1896“ (Троян), столичните ЦСКА - Форевър и „Васил Левски“ и домакините от „Сините камъни“.
Турът „Гран При Сливен“ запълни отчасти конфузната празнина в спортния състезателен календар в родното колоездене, след провала на Международна колоездачна обиколка на България.