Новини


Голямата новина за българското колоездене: Подновяват строежа на Колодрума до дни
Дата: 21.9.2014г.
Източник: "Цар Симеон 1898"

Голямата новина за пловдивското и българското колоездене е факт! Министерският съвет на свое заседание днес одобри 5 628 000 лева за строителството на многофункционалната спортна зала "Колодрума", която ПКД "Цар Симеон 1898" започна да строи и държавата довършва. Това съобщи областният управител на Пловдивска област Розалин Петков, който присъства на правителственото заседание. 
Вносител на точката бе министърът на финансите Румен Порожанов.
Той обясни пред членовете на Кабинета, че съгласно ПМС № 31/08.02.2013 г. по бюджета на община Пловдив е одобрена целева субсидия за капиталови разходи в размер до 24 млн. лв. за извършване на довършителни работи на обект "Спортен комплекс"Колодрума", изграждащ се в УПИ ІV-617 по плана на ж.к. "Тракия", Пловдив.
След влизането в сила на постановлението, през 2013 г. на общината са предоставени 12 млн. лв. за обекта.
Областният управител Розалин Петков благодари от свое име и от името на кмета на Пловдив Иван Тотев на министър-председателя проф. Георги Близнашки и на всички министри за взетото решение. 
"След година и два месеца българското правителство отново мисли за Пловдив и неговите граждани. Средствата са много необходими, тъй като бързаме да завършим залата за предстоящите големи спортни събития", допълни Розалин Петков. 
Кметът на Пловдив Иван Тотев също изрази своята благодарност към премиера проф. Близнашки и към всички членове на правителството за взетото решение. Той припомни, че строителството на обекта бе замразено по време на предишния кабинет на Пламен Орешарски, който спря одобреното финансиране за залата. 
Кметът на Пловдив припомни, че спортният комплекс е един от основните приоритети за развитие на спорта в града и изграждането и функционирането му ще допринесе за организиране и провеждане на редица международни спортни и културни събития.
"Днес е голям ден за Пловдив". Така кметът Иван Тотев коментира решението на служебното правителство да отпусне 5.6 млн. лв. за строежа на спортната зала на Колодрума. От думите на кмета стана ясно, че възможно най-бързо строителството на залата ще бъде възобновено.
"Рестартираме строителството в много важен момент, преди да е настъпил зимният период. Тъй като зазимяването струва пари и общината трябваше да плати тези пари. По най-бързия начин започваме строителството, още следващата седмица ще стартираме", коментира градоначалникът.
Той припомни, че строежът е спрян до Акт 10. Този застой обаче може да се гледа и като тест, тъй като тази година при дъждовете вътре в самата зала не е имало и капка вода. 
"Надявам се, че строителството ще продължи до акт 16. Имаме реална работа за около 6 месеца, ще направим всичко възможно да бъде максимално съкратена", заяви още Тотев.
Той допълни, че цялата стойност на проекта за залата е 28.8 млн. лв. с ДДС. През 2012 г. решението на Министерски съвет е да отпусне 24 млн. лв., т. е. цената без ДДС. От тях до момента, в това число и 5.6 млн. лв. отпуснати днес, са преведени на Пловдив 17.6 млн. лв. Остават още 6.4 млн. лв. да се преведат.
"Останалата част от 24 до 28.8 млн. лв. е ДДС-то, така че община Пловдив ще настоява да получи и него от държавата. Още повече, че тези пари отново ще се върнат в държавния бюджет, защото са ДДС. С тези пари залата ще е готова до Акт 16, т. е. в нея ще могат да се провеждат спортни събития, ще може да се въведе в експлоатация", каза Тотев.
Освен това общината има идея да довърши залата с прилежаща инфраструктура, малка зала с топла връзка към голямата зала. Целта на ръководството е да направи този комплекс най-добрият такъв в България, по-добър от "Арена Армеец".

Градоначалникът припомни и, че предходното правителство отказваше да преведе средства за залата, докато сега служебното го прави. Изрази надежда, че ще продължи да го прави.