Новини


Колоездач на „Цар Симеон 1898” спечели силен класик тур в Сърбия
Дата: 14.9.2014г.
Източник: "Цар Симеон 1898"

Пореден голям успех – индивидуална шампионска титла, постигна пловдивският колоездачен клуб "Цар Симеон 1898" на силния международен колоездачен тур за „Купа Войводина” в Сърбия, пробег от типа „Класик”. Спечели я юношеският национал Николай Генов, който извоюва заслужено първото място в общия старт при младежите и отнесе една от купите за най-добре представилия се млад състезател, наречена „Приз Мичелук”. 
По 160-километровото трасе Ники направи силно бягане и с отлична тактика изненада съперниците си. 18-годишният пловдивчанин успя да отвее жестоката конкуренция на двамата унгарски национали Гарба и Киш.  
Организаторите пуснаха и мъжете, и младежите заедно на старта в Нови Сад, което се оказа пък в голям плюс за Генов, защото така целият отбор на  „Цар Симеон 1898”  можеше да му помага за крайната победа. 
Силно състезание направи друг колоездач на „царския“ тим – Светослав Недев, който завърши на престижното 5-то място в идвидидуалната надпревара при мъжете.
Иначе международният турът „Купа Войводина” е популярен още като „Обиколката на Мичелук”, защото маршрутът му минава около едноименната местност. Включваше тежки изкачвания от първа и втора категория, с премии за активност и за катерачи, една от които за малко не стана притежание на Светослав Недев, останал втори след словенвеца Младен Махович.
Класик турът в Сърбия по традиция стартира от Нови сад и финишира отново там. Надпреварата бе част от календара на националната колоездачна лига на Сърбия и е от най-високата категория за еднодневни състезания - 1.2. Пробегът бе включен в календара на международния колоездачен съюз - U.C.I. и бе валиден за световната ранглиста при мъжете и младежите. Затова по традиция този старт събира много от добрите бегачи от Европа и се ползва с голям авторитет. 
По традиция турът „Купа Войводина” е успешен за бегачите на колоездачен клуб „Цар Симеон 1898”. Преди 3 години пловдивчани демонстрираха тотално превъзходство в него, като първите 5 места в крайното класиране бяха безапелационно окупирани от състезатели на пловдивския велоклуб, което бе безпрецедентен случай в историята на балканското колоездене. Сръбският състезател на „Цар Симеон 1898“ тогава  - Горан Шмелцерович, финишира първи в подреждането, пред съотборниците си от пловдивския тим Драган Спасич, Пламен Димов, Александър Дукич и Игор Пайович останали след него. 
Тази година „Обиколката на Мичелук” в Нови Сад се пуснаха близо 200 колоездачи от цяла Европа. Това състезание на практика запълни празнината, оставена от провалената 64-та Международна колоездачна обиколка на България.