Новини


"Цар Симеон" привлече нов колоездач от Пазарджик, включва го в състава за колоездачната обиколка на България
Дата: 30.8.2014г.
Източник: "Цар Симеон 1898"

Ръководството на пловдивския велоклуб "Цар Симеон 1898" привлече в състава си 19-годишен колоездач от КК „Печенеги“ (Пз) и ще го включи в представителния тим за предстоящото 64-ото издание на Международната колоездачната обиколка на България.
Новото попълнение е Станислав Кръстев и идва от юношеските гарнитури на клуба от Пазарджик, като за първа година се състезава в мъжкото колоездене. Младият пазарджиклия ще бъде картотекиран за предстоящия спортно-състезателен сезон и на него ще се разчита пълноценно.

Кръстев е по-голям „специалист“ на писта, а „неговите“ коронни дисциплини са  200 метра летящ старт, бързина на 1000 метра от място и издръжливост по точки на 100 обиколки. В първите две дисциплини Станислав дори спечели преди по-малко от месец бронзовите медали при мъжете на държавното лично-отборно първенство на писта, което се проведе на колодрума в Пазарджик. 

„Момчето е много амбициозно и сериозно и затова решихме да го вземем. Станислав идва при нас с голямо желание и амбиции. Решихме да му дадем шанс, надяваме се той бързо се сработва с момчетата и да се приобщи към отбора. Разбира се, на него ще му трябва още време, да се адаптира напълно към мъжкото състезателно колоездене, но се надявам с общи усилия – наши  и на момчетата от отбора това да стане по-бързо”, коментира главният треньор на „царистите“ Петър Павлов. 

Станислав Кръстев е второто ново попъленние, което привлича ръководството на „Цар Симеон 1898” за новия спортно-състезателен сезон. Два месеца преди пазарджиклията, към представителния мъжки тим на пловдивския велоклуб се присъедини Светлин Дунчев от колоездачен клуб „Велоцентър – Плевен“, бивш активен състезател по триатлон в едноименния плевенски спортен клуб. 

Така вече почти се избистри състава на "Цар Симеон 1898" за 64-ата Международната колоездачната обиколка на България, който ще бъде съставен от шестима състезатели. Новаците Станислав Кръстев и Светлин Дунчев ще бъдат най-вероятно включени в представителния тим на „царистите“ за родния велотур, заедно с четиримата титуляри  – капитана и лидер на клуба Пламен Димов, Светослав Недев и юношеските национали Нако Георгиев и Велизар Фурлански.

Иначе Международната колоездачната обиколка на България тази година трябва да стартира тази неделя (31 август) от Добрич и да финишира на 4 септември пред Националния стадион "Васил Левски" в София. Въпреки сериозните финансови затруднения и многото организационни проблеми, най-престижното колоездачно състезание у нас все пак ще се проведе. Нашият тур ще се проведе в 5 състезателни етапа: Добрич - Варна, Варна - Бургас, Бургас - връх Българка, Сливен - Пловдив и Пловдив - София.

"Независимо от проблемите, трябваше да се обединим в името на спорта ни и да проведем добро състезание. Навръх 90-ата годишнина от първата колоездачна обиколка на България бяхме задължени да направим всичко, за да не прекъснем тази традиция в българския спорт. Най-важното за колоезденето не са споровете и личните противоборства, а заедно да проведем международната колоездачна обиколка на България. Целта на старта от Добрич е да покажем курортите и забележителностите и красотите на България. Девизът, с който работим, е "Спорт и туризъм – култура в едно". Както е по големите турове - да показваме и забележителностите", обясни Петър Бончев, президент на Българския колоездачен съюз.  

„Едно голямо „Благодаря“ на всички градове, които приемат етапи, и всички, които приемат с радост преминаващия керван от колоездачи.  Етапните градове са готови за обиколката. Благодарим за желанието на всички, които помогнаха. Бяхме задължени да направим тази обиколка. За България обиколката значи и бизнес. Това спортно мероприятие е много значимо за страната ни", допълни организационният шеф на Обиколката Георги Борисов.

Колоната през тази година ще включва близо 300 човека – състезатели,  треньори, съдии, технически лица, гости и медии. 
„Бюджетът обаче е драстично намален. Около 250 000 лева с разходите по настаняването, разкри Петър Бончев. Той призна, че е поел ангажимент към полицията да изплати дължимите пари за охрана от предишната обиколка. 
"По груби сметки дължим общо около 68 000 лева на областните дирекции на МВР. На Пловдив дължим 17 000 лева, на Сливен и Бургас - 7000, на София - 4000. В сходни размери са и другите ни задължения към дирекции на полицията", каза Бончев. И добави, че е успял да постигне договорка и със съдиите да се изчистят стари дългове и да няма проблем и по това звено от организацията. 

Засега се знае, че 18 отбора ще вземат участие в 64-ата Международна колоездачна обиколка на България. 4 от тях са национални - Узбекистан, Сърбия, Молдова и Азербайджан. От БКС усилено правят опити в последния момент да включат и 19-и тим - национален отбор на България. Това се прави заради единствения българин в професионален отбор - Николай Михайлов, за да участва и той в Обиколката. Ники кара за най-силния полски тим CCC "ПолСАТ" - Полковьице. Както и миналата година, и в 64-ата Международна колоездачна обиколка на България ще "бягат" континенталните отбори. Заявки е имало много, но организаторите на направили пресявка. 

Сред участниците е миналогодишният отборен победител - украинският елитен тим "Kolss". Тази година има още един тим от Украйна - "Интернешънъл-СД". Негов лидер е 18-ият в ранглистата в Европа в момента Виталий Попков. 

Интересно е, че от Казахстан идва и личният отбор на едно от големите имена в световното колоездене - Александър Винокуров - тимът на "ВиноЧевер". С полския "Maрко Поул" пък идва победителят от обиколката на Сърбия - Ярослав Ковалчик. В гръцкия "Кастро вело" пък е най-добрият колоездач на Сърбия - Иван Стевич. 
В турския "Брисаспор" пък личат имената на трима класни българи, които имат реален шанс за победа в Обиколката – бившите колоездачи на пловдивския „Цар Симеон 1898“ Стефан Христов и Георги Георгиев, както и националът Александър Алексиев.

Българските отбори са 4 - "Цар Симеон 1898" (Пловдив), сборен тим "Сливен - Несебър", където ще карат асовете Евгени Балев и Момчил Робов, "Хемус 1896" (Троян), където са Минко Донковски и Станимир Чолаков и "Васил Левски" (София).