Новини


В „Цар Симеон 1898“ се готвят за Обиколката на България, въпреки че родният тур е под въпрос
Дата: 23.8.2014г.
Източник: "Цар Симеон 1898"

Ръководството на  "Цар Симеон 1898" (Пд) е решило състезателите от представителния тим на клуба да се готвят усилено за 64-ото издание на Международната колоездачната обиколка на България, въпреки че провеждането на родния тур е под въпрос. Така бегачите няма да излизат от спортна форма, а ако стартът се провали, то най-вероятно той ще бъде заменен с участие на пловдивския велоклуб в друго състезание в чужбина, разкриха от отбора. 

В момента всички състезатели тренират ежедневно на пълни обороти, със солидни преходи по пътищата в Пловдивския, Смолянския и Пазарджишкия регион. Главният треньор на клуба Петър Павлов е направил на всеки един състезател отделна тренировъчна програма, съобразена с физиката, качествата и спортната му форма. 

Както е известно представители на новоизбрания Управителен съвет на Българския колоездачен съюз (БКС) обявиха онзи ден на специална пресконференция, че Обиколката е пред провал. Според тях, родният тур не може да се проведе, защото БКС има сериозни стари задължения  - към МВР, към клубове и към свои служители. Те твърдят още, че на Съдийската колоездачна колегия не е платено старо също задължение и съдиите масово отказват да участват. 

Старото ръководство на велосъюза все още ръководи централата, защото от съда не са се произнесли по вписването на новото. Причината е, че предишните шефове обжалват в съда легитимността на събранието.
Ако Обиколката на България не се проведе, това ще има сериозни последствия както за БКС, така и за родното колоездене, коментира специалистите. 
Отборите и състезателите не могат да се отчетат пред своите спонсори и рекламодатели, защото няма да могат да рекламират на най-голямото и престижно състезание  у нас.

От много години Обиколката на България е в началото на септември – преди световното първенство - и много чуждестранни състезатели и отбори участват, за да се подготвят по-добре за шампионата на планетата. 
Ако нашата най-престижна велопроява не се проведе, през следващата година  ще бъде много трудно да се възстанови категорията и подходящите дати, смятат експерти.

Международната колоездачна обиколка на България е едно от най -престижните колоездачни състезания в Европа, което всяка година привлича известни и опитни състезатели от традиционно силните в колоезденето школи като Русия, Италия, Франция, Казахстан, Норвегия и Германия. 

Родният тур по традиция преминава през шест или седем състезателни етапа и предизвиква огромен интерес в цялата страна. Преди официалното й откриване по традиция призовите фланелки се разпределят с атрактивен колокритериум в центъра на София.

В „Цар Симеон 1898“ в момента обмислят състава, с който клубът евентуално ще участва в Обиколката, ако тя се проведе. Сигурни за участие засега са капитанът и лидер на клуба Пламен Димов, Светослав Недев, както и юношеските национали Нако Георгиев и Велизар Фурлански. 

Пълният състав на пловдивските „царисти“  за родния тур ще бъде обявен ден преди старта.