Новини


"Цар Симеон 1898" тръгна за Крит с амбиции за медали, там ще участва и испанската звезда Хуан Хосе Кобо
Дата: 4.4.2014г.
Източник: „Цар Симеон 1898”

С високи амбиции за медали тръгна мъжкият тим на пловдивския колоездачен клуб "Цар Симеон 1898" за участие в поредното издание на Международната колоездачна обиколка на гръцкия остров Крит, която е известна още като "Турът на Казанзакия".
Царистите ще гонят призови класирания и печелене на премии за активност, за да защитят доброто си име, което по традиция оставят на това състезание. 
Велонадпреварата стартира днес, като колоната ще тръгне от столицата Иракли и финишира на 7-ми април отново там.
Турът на остров Крит тази година ще бъде изключително силен, след като се разбра, че испанската звезда Хуан Хосе Кобо също ще участва в него. Мачото от Мадрид е шампион на престижната Международна колоездачна обиколка на Испания през 2011 година, след като тогава излезе начело в главното индивидуално класиране в най-тежкия - 15-и специален етап.
Хуан Хосе Кабо победи във "Вуелтата", след изслючителна самостоятелна езда в 15-тия етап - 142,2 километра от Авилес до Алто дел Англиру, с време 4 часа, 1 минута и 56 секунди, развивайки средна скорост 35,3 километра в час. Хуан Хосе Кабо спечели етапа с 48 секунди преднина пред втория Воут Пулс от Холандия и третия Денис Меншов от Русия, сочи статистиката.
Лидерът Брадли Уигинс от Великобритания тогава завърши една на 5-то място в етапа на 1 минута и 21 секунди, след победителя Кобо.
В Крит ще се пусне и друг испански ас на педалите – Дефуентес, който сега кара за елитния турски клуб "Коняспор Шекер".
Обиколката на известния гръцки остров Крит е с дължина на трасето 295 километра.
Маршрутът около култовия Ираклион включва пролог и 3 специални етапа, с 2 тежки прехода от 110 и 120 км в първите два състезателни дни и 77-километров атрактивен колокритериум по улиците на Иракли в заключителния етап.
"Турът на Казанзакия" в Крит се очаква да събере тази година над 100 силни състезатели от цяла Европа.
Стартът е както за индивидуално, така и за отборно класиране и в него ще се пуснат тимове от България, Испания, Хърватска, Словения, Гърция, Унгария, Сърбия, Холандия и Германия.
Това състезание в Гърция е щастливо за "Цар Симеон 1898".
През 2007 година тимът на "царистите" стана краен отборен победител в Крит.
Година по-късно пък пистовият национал Дамян Филипов пък спечели вицешампионската титла в 20-ото юбилейно издания на колоездачна обиколка на остров Крит, само на 20 секунди след английския колоездач Майкъл Смит Лок. Дамян тогава направи страхотни бягания по 295-километровото трасе около Ираклион и малко не му достигна да изпревари британеца. Филипов спечели втория специален етап в Крит и облече жълтата фланелка, след тежките планински изкачвания над Ираклион.
След втория състезателен ден пловдивчанинът бе втори във временното генерално класиране, на по-малко от минута от английския колоездач. Българинът запази това си престижно класиране и след третия състезателен ден, като изпревари силни бегачи от Хърватска, Словения, Гърция, Унгария, Сърбия и Холандия.
Другият национал на пловдивския колоездачен клуб - Пламен Димов, също е участвал успешно в този старт. Същата 2007-ма година 31-годишният бегач завърши в десятката, след като спука гума още в първия ден, и малшансът му принуди да изостане чувствително от основната група, с която караше преди инцидента. 2 години по-късно Димов обаче завърши в тройката, а пловдивският велоклуб "Цар Симеон" зае второ място в крайното генерално класиране.