Новини


Скоро подписват договора за велоалеите, "Цар Симеон" консултира проекта
Дата: 8.3.2014г.
Източник: ПКД "Цар Симеон 1898"

В най-скоро време община Пловдив ще подпише договора за изпълнение на проекта за велосипедните алеи, които са част от големия транспортен проект на града, обяви кметът инж. Иван Тотев.

Както е известно експертите от пловдивския колоездачен клуб "Цар Симеон 1898" консултират безвъзмездно и напълно безплатно мащабния проект в името на по-масовото развитие на колоезденето в града и региона.  Ръководители и треньори на пловдивския велоклуб на няколко пъти се срещаха в хора от общината за да дадат ценни съвети и идеи по реализирането на инициативата.

"Транспортният проект вече е в ход, мина и срокът за обжалване на процедурата. Нямаше жалби и тези дни подписваме договора, надявам се това да стане и да няма допълнителни пречки", поясни градоначалникът Иван Тотев. Той допълни, че оттук насетне започва да тече срокът за проектиране на велоалеите. 

Причината за това е, че общината спечели големия Транспортен проект, в който се включва и изграждането на 48 км велоалеи, но не е упоменато къде ще бъдат тези алеи, засега има единствено ориентировъчни примерни трасета.
Заради това ще има проектно предложение, което ще бъде одобрено от експертен съвет на общината и след това ще се премине към строителството.
Със сигурност велоалеи ще има в района на Гребната база, по главните булеварди.
Ще бъде рехабилитирана и съществуващата мрежа алеи, 11 км, които са по бул. "България" и Гребната база.
Кметът добави, че бул. "Никола Вапцаров" също е включен в Транспортния проект. Освен велоалеи ще бъдат изградени допълнителни съоръжения като паркинги за велосипеди, сигнализация и т. н. 

Иван Тотев отново обяви, че довършването на многофункионалната спортна зала, която ПКД "Цар Симеон 1898" започна, и която държавата довършва, ще бъде приоритет №1  на местата власт.