Новини


Юношески национали подсилват младежкия велотим на „Цар Симеон 1898”
Дата: 1.3.2014г.
Източник: ПКД „Цар Симеон 1898”

Двама юношески национали от младшата възраст подсилват младежкия отбор на пловдивския колоездачен клуб на „Цар Симеон 1898” за новия спортно-състезателен сезон, съобщиха от ръководството. В юношеския състав при старша възраст, вече ще се състезават двама от големите таланти от пловдивската клубна школа – това са Николай Генов и Адриян Беев.

През миналия и по-миналия сезон двамата 16-годишни пловдивчани неотменно печелиха шампионски и вицешампионски титли от различни юношески първенства и колоездачни турове на България в групата при младшата възраст. Очаква се те да правят това вече и с тима на старшата възраст и младежите.
Сега – при „батковците” обаче, Генов и Беев ще имат жестока конкуренция в лицето на по-големите им съотборници от старшата възраст – Иван Алберт Ажи и Георги Кехайов. Последният е спрял временно тренировки, заради лични проблеми, но се очаква в най-скоро време той отново да се завърне в състава.
На тази "великолепна четворка" главният треньор на „царистите” Петър Павлов много залага занапред и ще разчита на тях. Очаква се те да бъдат в близките години в основата и на представителния мъжки отбор на пловдивчани.

Николай Генов направи през миналия сезон силно впечатление с изявите си и заслужено се нареди на престижното трето място в традиционната класация на "Цар Симеон 1898" за най-добрите колоездач през 2013-та година.
Нико с юношеския национален отбор на България спечели стана балкански вицешампион в дисциплината индивидуално бягане по часовник, по време на Балканското първенство за юноши и кадети на шосе в Румъния.
Преди това Генов грабна и 3 шампионски титли на държавно лично-отборно първенство на шосе за юноши в Казанлък. Той блесна още в дисциплината индивидуално бягане по часовник на 10 километра, като 16-годишният пловдивчанин безапелационно финишира първи по тежкото трасе.
В общия старт Генов отново доказа, че се намира в отлична спортна форма и бе безупречен по близо 54-километровото трасе, с много добро тактическо "бягане" убедително изкова първото място, с цели 45 секунди аванс пред втория - Онур Татар от КК "Лястовица" - Казанлък.
После Генов бе в основата и на отборната шампионска титла на "Цар Симеон 1898", като се показа и отличен тактик.
Освен това Ники спечели купа „Загорец” в Нова Загора и колокритериума за купа "Димитър Котев".
Така Ники закономерно бе определен за титуляр в представителния юношески тим на България и участва в престижния Международен европейски младежки олимпийски фестивал на спорта. Форумът събра в холандския град Утрехт най-добрите млади спортисти от цяла Европа и премина под патронажа на ЮНЕСКО.

Генов и Беев спечелиха и три вицешампионски титли и един бронзов медал за „Цар Симеон 1898” от последното републиканско лично-отборно първенство на писта за юноши младша възраст, което се проведе на колодрума в Пазарджик. Двамата показаха много добра спортна форма и малко не им достигна да спечелят и златни медали. Генов стана първо вицешампион на страната в атрактивната дисциплина 2000 метра индивидуално преследване, като отстъпи златния медал и титлата на друг национал – Нягол Няголов от КК „Бургас”.
В дисциплината „бързина чрез отстраняване” Ники по чудо изпусна шампионската титла и остана със сребърния медал, отстъпвайки златото на представителя на домакините от „Печенеги”(Пазарджик) Данаил Кръстев

Другият юношески национал от "царския" клуб - Адриян Беев, също бе много близо до златния медал в дисциплината „издръжливост по точки”, но остана втори -  с вицешампионска титла. Първото място и златният медал отнесе друг представител на домакините от „Печенеги” (Пазарджик) - Станислав Киров.

В отборната надпревара тимът на „Цар Симеон 1898” в състав: Николай Генов, Адриян Беев и Октай Мехмед, спечели бронзовите медали в традиционната дисциплина „италианско преследване”, популярна отскоро и като олимпийски спринт. Това обаче бе първи медал от официално първенство на дебютанта в „царския” тим Октай Мехмед.

Младите колоездачи на пловдивския велоклуб „Цар Симеон 1898” направиха фурор и с представянето си през миналия сезони на шосе, като блеснаха с нови две шампионски титли – отборно и индивидуално, на държавното шосейно лично-отборно първенство в Казанлък - най-важният юношески старт от календара на Българския колоездачен съюз, който събра в града на розите всички най-добри млади бегачи в България.
Младият състав на „Цар Симеон 1898“ се показа като голям и много хомогенен тим, всички негови състезатели „работеха“ активно за отборната шампионска титла и я постигнаха повече от убедително с обyо време от 6.14.16. Втори, на близо 4 минути след пловдивчани остана отборът на „Хемус-Троян“ с време от 6.18.58. Трети е казанлъшкия „Лястовица“, с 6.19.38.
В индивидуалната надпревара при юношите Николай Генов направи голямо състезание и направо отвя конкуренцията. Ники блесна още в дисциплината индивидуално бягане по часовник на 10 километра. 16-годишният пловдивчанин кара като лъв и безапелационно финишира първи по тежкото трасе, с време от 0.14.19.82. Веднага след него се нареди съотборникът му от „Цар Симеон 1898” Адриян Беев, постнигнал 0.14.51.64. Трети в „часовника“ остана националът Нягол Няголов от КК „Бургас“, с време от 0.14.59.08.
В общия старт при юношите младша възраст Николай Генов отново доказа, че се намира в отлична спортна форма. Талантливият пловдивчанин беше безупречен по близо 54-километровото трасе, с много добро тактическо „бягане“ той се откъсна от основната група и отново убедително изкова първото място, с цели 45 секунди аванс пред втория – Онур Татар от КК „Лястовица“ - Казанлък. Трети остана бургазлията Нягол Няголов, изпреварил с малко другия представител на „Цар Симеон 1898“ – Андриян Беев. Веднага след Беев в класирането, се нареди дебютантът и негов съотборник в „царския“ тим - Октай Мехмед, което пък е добър личен успех на младия талант от Пловдив.