Новини


"Цар Симеон 1898" отказва участие в "Трофеят на Ниш", турът спечелен от бивш колоездач на пловдивския тим
Дата: 21.10.2013г.
Източник: ПКД „Цар Симеон 1898”

Пловдивският колоездачен клуб "Цар Симеон 1898" отказа силния международен тур на шосе "Трофеят на Ниш" в Сърбия, в който по традиция участва ежегодно.
"Царистите" имаха персонална покана за това състезание, организирано от местния "Железничар", с който клуб пловдивчани имат близки приятелски отношения и договорка за съвместно сътрудничество и обмен.
Причината за отказа на този старт в западната ни съседка е натрупаната голяма умора в тима след 63-ата Международна колоездачна обиколка на България, както и травми и други ангажименти на титулярите.
Капитанът и лидер на отбора Пламен Димов се възстанови от настинката, но не тренирал достатъчно.
Същото важи и за юношеския шампион в индивидуално многоетапно първенство на шосе - Любомир Николов, лекувал доскоро контузия в бедрото, и Светослав Недев, който пък има важен изпит от следването си в университета.
Трима от най-добрите млади колоездачи на "Цар Симеон 1898" - юношеските национали Нако Георгиев, Селяхтин Шакир и Велизар Фурлански, които представяха България на Европейското първенство на шосе за юноши старша възраст в Чехия, се чувстват доста преуморени от тежкия сезон и са излезли от спортна форма. Освен това, Нако Георгиев участва наскоро и на Световното първенство по колоездене на шосе в Италия в две дисциплини - общ старт и индивидуално бягане по часовник, и умората у 17-годишния пловдивчанин, вече си казва думата. Младият "царист" е шампион на страната на шосе за юноши старша възраст в индивидуалното бягане по часовник, и на писта - в най-тежката дисциплина "скрач", където защити златния си медал от миналата година, както и вицешампион в дисциплината "издръжливост по точки".
При така стеклите се обстоятелства в края на сезона, клубното ръководство прецени, че ще бъде трудно клубът да вземе призови класирания в Сърбия.
Поради тази причина "царистите" отказаха преди 2 седмици и международния тур в Солун и тимът не пътува за Гърция.
Любопитен е фактът, че тазгодишният международен тур "Трофеят на Ниш" бе спечелен от бившия колоездач на "Цар Симеон 1898" Марко Станкович, който миналата година бе в състава на пловдивчани и дори участва за тях в 62-рата колоездачна обиколка на България. Станковеч сега е състезател на сръбския елитен тим "Крагуевац", а преди това 25-годишният здравеняк е карал за друг елитен отбор - "Металак". В колоездачните среди в родината си - Сърбия, така и на Балканите, Марко е известен още с колоритното си прозвище Рамбо, заради перфектната му физика и здрави мускули, както заради видимата му прилика със световноизвестния киногерой.
Иначе колоездачният тур "Трофеят на Ниш" бе с чуждестранно участие, с добър награден фонд, но не носеше точки за ранглистата на международната федерация - U.С.I. Велонадпревара в Ниш бе от сръбската верига от турнири ДЕЛТА Тур.
Тази година тя събра над 100 местни и чуждестранни състезатели от Словения, Хърватска, Македония и Унгария. Нейн главен организатор бе известният сръбски колоездачен мениджър Миролюб Кръстич-Кърле, шеф и на местния елитен тим "Железничар".
"Трофеят на Ниш" включваше два пробега, като на всеки един от които бе излъчван шампион.
По традиция този тур е щастлив и много успешен за "Цар Симеон 1898". Миналата година състезанието бе официален бенефис на известния сръбски национал и бивш колоездач на "Цар Симеон 1898" Драган Спасич, който се оттегли от активна състезателна дейност и се захвана с треньорската професия, а капитанът на нашите - Пламен Димов, спечели премията за активност при 25-километровото изкачване на местния връх "Мала гора".
Преди 3 години, пък трима сръбски бегачи, тогава състезатели също за "царския" тим, сътвориха фурор с представянето си в Ниш. Сръбските национали Горан Шмелцерович, Драган Спасич и Игор Пайович блеснаха след асовете на състезанието, като в първия състезателен ден - в общия старт, при 25-километровото изкачване, Шмелцерович спечели убедително първото място и приза за най-добър катерач. Второто и третото място останаха за другите двама бегачи на "Цар Симеон 1898" - Пайович и Спасич. Вторият състезателен ден включваше 100-километров критериум, в който Пайович демонстрира големия си опит и класа, но за малко изпусна първото място. Пайо остана втори след голямата сръбската звезда в колоезденето и участник на две олимпиади Александър Стевич - световен шампион на шосе в категория "Б".