История
 В края на XIX и началото на XX век, в младата по това време, III-та Българска държава текат бурни процеси на европеизация. Менталните поражения в съзнанието на тогавашните българи, вследствие на петте века тежко робство, биват много бързо и почти напълно заличени. Оказва се, че абсолютно изолираният от тенденциите в развитието на Европейската цивилизация български народ, в изключително кратки срокове наваксва вековната си изостаналост.

    По това време, заедно с останалите културни и материални придобивки, в България се появяват и първите велосипеди, закупени от авантюристично настроени, богати младежи, по време на следването им в университетите на тогавашните Австро-Унгария, Германия, Франция и Италия. Появата на първите велосипеди в страната ни е предизвиквала невероятен фурор навсякъде по градовете и селата.     Интересна е била структурата на първите колоездачни дружини. Тя силно е наподобавала на военен ескадрон и също като военната единица си е имала знаменосец (байрактар). В съзнанието на тогавашните хора, първите велосипедистите са имали ореолите на безумно смели натури, а също така им се носела славата, че са невероятно надарени атлети - с чувство за равновесие като на цирковите акробати.
    Така през далечната 1898 година се появява и Пловдивското Колоездачно Дружество. Точната дана на учредяването е 11. 03. 1898 г. Според Устава на Българския колоездачен съюз е било необходимо да има минимум 10 души с велосипеди в дадено селище, за да се създаде колоездачно дружество в него. Основател на Пловдивското съюзно колоездачно дружество е бил заслужилият спортен деятел Павел Жилков, признат за почетен член на БКС през 1933 г.
    През 1905 г., тогавашният кмет на града - Христо Милев осигурява място за построяване на колодрум край Станимашко шосе. През 1932 г. започва строителството на модерен колодрум с бетонна писта и трибуни. На 16. 04. 1939 г. официално се открива спортното съоръжение и бива наречено на името на клуба – “Цар Симеон”.


    От тогава до днес, Пловдивското Колоездачно Дружество е символ на почтенност, традиции, успехи... Многобройни са отличията които са спечелени от колоездачите, носещи гордо фланелката на колоездачния клуб. Днес някогашното Пловдивско колоездачно дружество има достоен правоприемник в лицето на КК “Цар Симеон” – 1898 г. , Изпълнителния директор Йордан Зашев, треньорите, начело с Петър Павлов, както и хората свързани с тях, правят всичко по силите си за просперитета на клуба и за израстването на младите момчета като състезатели на световно ниво. 


Марш на колоездачите, може да видите тук...